Eilen tuli tasan kaksi vuotta siitä, kun aloitimme Lettupannun pitämisen. Aika on kulunut hirmuisen nopeasti! Monessa blogissa on kalenterivuoden päätteeksi kerätty kunkin kuukauden parhaat kokkailut. Idea on mielestäni loistava, sillä näin tulee nostettua vanhoja suosikkireseptejä uudestaan esille. En osannut valita jokaiselta kuukaudelta vain yhtä ruokaa, joten alla on sekalainen lista sekä minun että Santun suosikkeja.

Leppoisaa juhannusta!

Pääruokasuosikkeja on vaikea listata, sillä eri tilanteeseen sopii niin erilainen ruoka. Yksi pääruokahiteistämme on ollut appelsiinitofu, jota olemme tehneet useaan otteeseen (emme tosin vähään aikaan). Jos tofu tuntuu vieraalta, kannattaa ehkä aloittaa kokeilut tällä. Toinen ei-kasvissyöjille vähemmän tunnettu tuote on soijasuikaleet. Soijasuikaleiden kokeiluun sopii esimerkiksi soya limonello. Pääruuat sisältävät meillä usein sieniä, joten on reilua mainita myös pari hyvää sieniruokaa. :) Sientenystävien kannattaa kokeilla esimeksiksi kuvassa olevaa munakoiso-sienipyöryköitä tai sienirisottoa. Lisukkeista erityisen onnistuneita kokeiluja ovat mm. vuohenjuusto-rosmariiniperunat ja ketsuppiset lohkoperunat.


1376261.jpg

Paahdettu paprikakeitto oli maukas alkuruokakokeilu, ja se sopisi alustamaan edellisistä esimerkiksi munakoiso-sienipyöryköitä tai sienirisottoa. Lempikeittomme linssisoppa menee pääruuasta, ja sitä voi varioida loputtomasti.

1270848.jpg

Pääruuan päälle on ihana saada hyvää jälkkäriä. Shrikand on viimeisimpiä löytöjämme jälkkäreiden maailmassa. Kardemummaa ja pistaasipähkinöitä, mmmm.  Jos jostain kumman syystä Suomen kesä onnistuisi olemaan lämmin, kannattaa kokeilla myös Saara Törmän kirjasta löytyneitä kylmiä dominoita. Talvisempaan menoon sopii esimerkiksi kanelijäädyke.  

1240740745_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kakuista ja muista makeista leipomuksista suosikkejamme ovat muun muassa suklaa-tuorejuustokakkuporkkanakakku, banaanikakku, apple pie ja oliiviöljyllä maustettu omenakakku. Viime juhliin teimme porkkanakakusta vegaanisen vaihtamalla tuorejuuston soijatuorejuustoon. Vegaaninen kakku upposi juhlavieraisiin yhtä hyvin kuin tavallinenkin, eli nopeasti. :) Samoihin juhliin teimme myös suklaa-tuorejuustokakkua, joka koristeltiin valkosuklaalla ja tuoreilla mansikoilla.

1034177.jpg

Suolaisista leipomuksista olisi tarinaa vaikka millä mitalla, mutta nostetaan esille tällä kertaa hieman työläs mutta ehdottomasti vaivan arvoinen kasvispiirakka sekä vuohenjuustoruudut, joita voisi syödä putkeen vaikka kymmenen. Leivistä ehdottomia suosikkejani ovat no knead bread, sämpylää aamuksi-sämpylät ja perunarieskat. Perunarieskat ovat syy sille, miksi aina kannattaa tehdä aivan liikaa muussia.

775661.jpg
 
Bileisiin tai leffanaposteltavaksi kannattaa kokeilla sitruunacasheweita ja paahdettuja manteleita. Tykkään myös todella paljon linssidipistä ja sesamhummuksesta, joita voi tarjoilla esimerkiksi dippivihannesten tai hapankorpun kanssa. Onnistuimme kerran tarjoamaan saksanpähkinöitä sisältävää linssidippiä pähkinäallergiselle, onneksi ei käynyt kuinkaan!

1181674.jpg

Edellisten kategorioiden ulkopuolelle jää hillo, jota olen käyttänyt esimerkiksi puuron päällä ja myslin ja maustamattoman jogurtin kanssa. Vaikka muuten erityisesti himoitse kuivattuja luumuja, on omena-luumuhillo puuron päällä comfort foodia (tai paremminkin comfort breakfastia) parhaimmillaan!