Olen pidemmän aikaa haikaillut ruisleivän juuren perään, ja tänä syksynä saimme vihdoin sellaisen (hyvän ohjeen kera). Miten maukasta ruisleipää juurella saakaan aikaan! Leivän tekeminen vei reilusti aikaa (2 vrk + 6 h), mutta suurimman osan siitä raski/taikina/leipä pärjäsi yksinään. Juuremme säilyy kuulemma hyvänä kolmisen viikkoa , joten leivottavaa riittää!

Ruisleipä

2 kpl

3 dl taikinajuurta
1 l vettä
ruisjauhoja
suolaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää juuri ja ruisjauhoja, kunnes raski on paksua velliä. Anna raskin hapantua 1,5-2 vrk riippuen siitä, kuinka hapanta leipää haluaa.

Kun raski on tarpeeksi hapanta, ota juuri (n. 3 dl) talteen seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy jääkaapissa hyvin n. 3 viikoa. Sitten tee taikina valmiiksi lisäämällä suola ja jauhoja, kunnes taikina on sopivan oloista. Tee taikinasta mieluummin liian löysää kuin jäykkää.

Anna taikinan nousta n. 3 h. Leivo kaksi leipää vuokiin tai jauhotetulle pellille. Anna nousta 1-1,5 h. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen ja paista leipiä 1,5-2 h leivän muodosta riippuen. Jos paistat vuoissa, käännä leipä loppuvaiheessa ylösalaisin.