Emme yleensä käytä kurkkua kuin kylmissä ruuissa, vaikka kurkku sopiikin hyvin myös lämpimiin ruokiin. Lämpimissä ruuissa kurkku käyttäytyy suunnilleen samalla tavalla kuin kesäkurpitsa - muuttuu kuultavaksi ja pehmeäksi. Alla on yksi esimerkki kivasta kurkkuruuasta eli Kurpitsamoskan ohjeella tehty kurkku-soijasoppa.Keltainen kurkku-soijasuikalekeitto

2 dl soijapaloja (mitattu kuivina)
4 dl vettä
vajaa 1 kasvisliemikuutio
reilusti currya
öljyä paistamiseen
reilusti kurkumaa
reilusti currya
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
4 perunaa

1 porkkana
1 l vettä
1-2 kasvisliemikuutiota

1 kurkku
mustapippuria
paketti sulatejuustoa (korvasimme osittain maustamattomalla jogurtilla)

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon soijapalat, liemikuutio ja curry. Nosta kattila pois liedeltä ja sulje se kannella. Anna soijapalojen turvota kannen alla joitakin minuutteja, ja valuta sitten vesi pois. (Kannattaa ottaa kasvisliemi talteen ja korvata sillä osa keiton kasvisliemestä.)

Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannulla öljy. Lisää siihen kurkuma, curry, sipulit, valkosipulit ja ohueksi suikaloitu porkkana. Pyörittele muutama minuutti, ja lisää sitten viipaloidut perunat, soijasuikaleet ja suikaloitu kurkku. Pyörittele pari minuuttia ja lisää sitten vesi, mustapippuri ja kasvisliemikuutio. Keitä, kunnes perunat ovat pehmenneet. Lisää lopuksi vielä sulatejuusto nokareina ja anna sen sulaa.