Tiesitkö, että ruoka muodostaa neljäsosan kotitalouksien aiheuttamista ilmastonmuutosvaikutuksista (lähde)? Riisin välttelyllä, kasvisvoittoisella ruokavaliolla ja sesonkiruuan suosimisella voi siis merkittävästi vaikuttaa omiin kasvihuonekaasupäästöihinsä. Olin siskoni kanssa keskiviikkona yhden illan "Ilmastonsäilyttäjän ruokakaappi"-kurssilla, missä karisteltiin ennakkoluuloja ympäristöystävällisen ruuan askeettisuudesta ja vaikeudesta. Kurssia veti Härkäpapua sarvista-kirjasta tuttu Päivi Mattila, jonka innostus lähiruokaan tempaisi mukanaan.

Kurssin alkuosassa keskusteltiin lyhyesti lähiruuasta, jonka sen jälkeen siirryimme patojen ja kattiloiden ääreen. Reilu kymmenen ihmistä kokkaili parin tunnin aikana yli kymmentä ruokalajia, joita sitten lopuksi pääsimme nauttimaan. Kurssi oli loistava tapa päästä kokeilemaan kaikkea uutta: minä maistoin siellä ensimmäistä kertaa spelttiä ja öljyhampunsiemeniä (öljyhampunsiemenet eivät liity mitenkään huumaaviin aineisiin). Vaikka kaikki ruuat olivat hyviä, pidin eniten hamppuvoista, pellavansiemenkekseistä, yrttispeltistä ja puolukkaketsupista. Näitä tulee varmasti kokeiltua kotonakin. (Hankin Härkäpapua sarvista-kirjan jokin aikaa sitten Suomalaisen alennusmyynneistä, joten pistän reseptejä tulemaan sitä mukaa kun ehdimme niitä kokkailla.) Kaiken kaikkiaan kurssi oli oikein mukava, ja muistutti siitä, kuinka paljon Suomessa on ruoka-aineita, joita voisi hyödyntää kokkailuissaan paljon enemmän. Kiitos Päiville kurssista! Kurssia järjestetään ilmeisesti jatkossakin, eli jos kiinnostaa, niin kannattaa ottaa yhteys kurssin järjestäneeseen VaLuun. Jos ymmärsin oikein, Päivi saattaa pitää joulun alla myös kasvissyöjän jouluruokaa-kurssin sekä seitan-ruokakurssin. 

Tänään minulla oli töissä eväänä linssisalaattia, vaikka viimeksi sanoin, etten kestä työpäivää salaatilla. Linssisalaatti ei ihan täytä lähiruuan kriteerejä, mutta on varmasti ympäristöystävällisempää kuin kana- tai lihasalaatti. Idea linssisalaattiin tuli Kurpitsamoskalta, vaikka lopputulos näyttääkin jokseenkin erilaiselta kuin alkuperäinen versio. Marinadi linsseille löytyi Googlen avulla täältä. Linssisalaatti oli loppujen lopuksi yllättävän täyttävää, ja voi olla, että pakastimeen pistetty linssiannos päätyy joku päivä sekin lounassalaattiin. Kuva on hieman harhaanjohtava: salaatissa oli kyllä linssejä paljon enemmän, mutta jostain syystä ne jäivät kuvassa pohjalle.

Linssisalaatti

 

Marinoidut linssit:

vihreitä tai mustia linssejä (punaiset hajoavat keitettäessä)

herbes de provence-maustetta tms.

valkosipulinkynsi

oliiviöljyä

omenaviinietikkaa

hunajaa

kuivattua basilikaa

suolaa

rouhittua mustapippuria

 

Huuhtele linssit ja kaada kattilaan. Lisää kylmää vettä ja siirrä levylle. Kun vesi alkaa kiehua, lisää herbes de provence-mauste. Keitä linssit kypsiksi, jätä niihin kuitenkin purutuntumaa. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja siirrä kippoon. Tee marinadi. Marinadia ei tarvita niin paljoa, että linssit uisivat siinä. Tärkeintä on, että linsseistä tulee sopivan öljyisiä. Sekoita hienonnettu valkosipuli, kuivattu basilika, mustapippuri ja suola. Lisää tilkka hunajaa ja omenaviinietikkaa. Sekoita lopuksi joukkoon oliiviöljyä sen verran, että saat marinadista samalla sopivan salaatinkastikkeen. Sekoita marinadi linsseihin ja anna maustua mielellään yön yli.

 

Salaatti:

marinoituja linssejä marinadeineen

salaattia

kirsikkatomaatteja

paprikaa

hyppysellinen pellavansiemeniä tms.

 

Sekoita marinoituihin linsseihin salaattia, puolitettuja kirsikkatomaatteja, paprikaa ja halutessasi hyppysellinen jotain siemeniä.