Pienenä oli kivaa seurata keittiössä valmistuvia viilejä, katsoa, kuinka niihin pikkuhiljaa alkoi muodostua viilin samettinen pinta. Lapsena en juurikaan välittänyt viilistä, jogurtti maistui paremmin. Nyt ymmärrän tämänkin hyvän päälle, ja on kivaa tehdä itse oma viilinsä. Kotiviili maistuu mainiolle, on edullista valmistaa, ja lisäksi kotiviilin ekologinen selkäreppu on pienempi kuin valmiina ostetun. Muovijätettäkin syntyy vähemmän..

Ensimmäisessä viilierässä tarvitaan kaupan viiliä, sen jälkeen viilinsiemenen voi ottaa omista viileistä. Joissain ohjeissa sanotaan, ettei viili onnistu rasvattomasta maidosta. Tämä on hölynpölyä; söin juuri mainiota kotiviiliä, joka oli tehty rasvattomaan maitoon. Ja kaupasta ostettu viilikin oli vähärasvainen, joten jokainen voi valita maidon ja viilin laadun aivan itse. :)Kotiviili
6 annosta

1 l maitoa
1 prk viiliä

Sekoita viilin rakenne rikki ja jaa tasaisesti kuuteen jälkiruokakippoon. Jaa maito kippoihin. Sekoita massa tasaiseksi ja siirrä kipot sivuun. Anna kippojen seistä huoneenlämmössä noin vuorokausi, tai ainakin yön yli. Mitä lyhyemmän ajan viili tekeytyy lämpimässä, sitä löysempää ja miedompaa siitä tulee. Kun viileihin on muodostunut samettinen pinta, eikä se hölsky niin kuin maito, on viili valmista. Laita kippoihin kelmu, ja siirrä jääkaappiin odottamaan syömistä. Itse tehdyt viilit säilyvät Finfoodin mukaan n. 5 päivää. Jos haluat kuitenkin tehdä pienemmän satsin, niin yhteen viilin tulee pari ruokalusikallista viiliä ja puolisentoista desiä maitoa.