Arki-iltana teki mieli jotain nopeaa, joten päätimme tehdä purjo-perunasosekeittoa. Purjo-perunasosekeitto on mielestäni aliarvostettu klassikko. Siinä yhdistyy klassikon kaikki parhaat ominaisuudet: helppous, herkullisuus ja muunneltavuus. Klassikko-ominaisuuksista huolimatta tämä oli ensimmäinen kerta, kun päädyimme kokkailemaan purjista kotonamme. Pastanjauhajien reseptilaarista löytyi sopiva purjo-perunasosekeiton ohje, jota seurasimme melko tarkasti. Vähensimme vain suolan (eli kasvisliemen ja soijakastikkeen) määrää, ja paahdoimme päälle auringonkukansiemeniä, jotka toivat keittoon mukavasti pureskeltavaa. Seuraavana päivänä söin keittoa raejuuston kanssa, toimii  siis niinkin!

Lettupannussa on viime aikoina ollut ulkoasuun liittyviä ongelmia: Explorerilla selatessa ruskea taustaväri on siirtynyt keskeltä oikealle sivulle. Syy on mysteeri, ja Vuodatuksen tuki selvittää asiaa. Harmittaa nämä Vuodatuksen ongelmat, ja ajatuksissa on pyörinyt siirto esimerkiksi Bloggeriin. Toistaiseksi emme kuitenkaan ole siirtymässä, sillä emme ole keksineet helppoa tapaa vanhojen tekstien siirtoon.

Purjo-perunasosekeitto

öljyä
1 purjo (200-250 g)
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
n. 1 litra vettä
6-8 jauhoista tai yleisperunaa
1 kasvisliemikuutio
vajaa 1 tl timjamia
mustapippuria
soijakastiketta (meillä Kikkomanin gluteenitonta blogilahjaksi saatua)
1-2 dl kermaa

Pilko purjo, sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kattilan pohjalla reilu loraus öljyä ja kuullota pilkotut purjo, sipuli ja valkosipulinkynnet.

Pese, kuori ja pilko perunat. Lisää kattilaan perunat ja sen verran vettä, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta ja lisää liemikuutio ja mausteet.

Anna keiton porista kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Kiehauta. Koristele paaahdetuilla auringonkukansiemenillä.