En kyllästy itse tehtyyn risottoon tai ohrattoon luultavasti ikinä. Miten ohratosta saakin niin erilaista, mutta aina aivan mahtavaa, kun siihen kerran laittaa parsaa, toisena päivänä sieniä ja kolmantena vaikkapa kesäkurpitsaa ja porkkanaa? Tällä kertaa yhdistimme sienet ja vuohenjuuston, ja kombinaatiosta tuli niin hyvää, että ohrattoa on tehty jo kaksi kertaa lokakuun aikana.

Alla olevassa ohratossa metsäsienten virkaa toimittavat suppilovahverot. Ensimmäisellä kerralla meillä oli sekalainen kokoelma tatteja, orakkaita, kantarelleja ja suppiksia. Itse pidin erilaisten sienten sekoitusta vieläkin maistuvampana kuin pelkkiä suppiksia, mutta suppisvaihtoehtokin oli kyllä tosi hyvää.

Metsäsieni-vuohenjuusto-ohratto

2 nälkäiselle, ja luultavimmin toiselle vielä lounaaksi

0,8-1 l metsäsieniä (suppiksia, tatteja, kantarelleja, orakkaita, lampaankääpää..)

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

öljyä

reilu 2,5 dl täysjyväohraa

5 dl kasvislientä (jos on valkoviiniä, niin desin liemestä kannattaa korvata sillä)

2,5 dl vuohenjuustoa murusteltuna (n. 100 g)

kourallinen basilikaa silputtuna

Aloita sienten puhdistamisella ja pilkkomisella. Paista pilkotut sienet öljytilkassa paistinpannulla. Lisää loppuvaiheessa hieman suolaa. Siirrä paistinpannu sivuun, ja siirry varsinaisen ohraton tekoon. Pilko sipuli ja valkosipulit. Kuumenna kattilan pohjalla reilu loraus öljyä, ja kuullota sipulit ja valkosipulit. Lisää raaka ohra. Sekoita muutama minuutti ahkerasti, jottei ohra jää kiinni kattilan pohjaan (voit myös lisätä tarvittaessa öljyä). Lisää kauhallinen kasvislientä, ja sekoita. Jos käytät valkoviiniä, lisää se myös alkuvaiheessa joukkoon. Lisää kasvilientä aina edellisen imeydyttyä ohraan. Muista sekoittaa usein.

Lisää paistetut sienet lähes kypsän ohran joukkoon. Sekoita, ja huolehdi, ettei ohratto ole liian kuivaa. Lisää lopuksi murusteltu vuohenjuusto ja basilika, ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Tarjoile heti.