Olemme aiemmin ohjeistaneet, kuinka seitania tehdään vehnäjauhoista. Vehnäjauhoista tekemällä seitanintekoon saa kulumaan puoli päivää, ja vehnäjauhokokeilun jälkeen olemmekin tehneet seitania vain gluteenijauhoista. Gluteeninjauhot ovat näppäriä, sillä niitä käyttämällä välttyy seitanin liotukselta. Jauhojen saatavuuskaan ei ole ongelma (jos asuu pääkaupunkiseudulla): niitä myyvät ainakin Ruohonjuuri, Punnitse & säästä ja Ekolo.

Olen edelleen hieman epävarma joistakin valmistukseen liittyvistä asioista. Yksi näistä on veden määrä: monessa ohjeessa kehotetaan käyttämään nestettä ja gluteenijauhoa suhteessa 1:1, mutta käytännössä monissa resepteissä nesteitä on reilusti vähemmän kuin gluteenijauhoja. Luulen, ettei nesteen määrällä ole lopputuloksen kannalta niin väliä, mutta tiiviimpää seitania saa vähemmällä vesimäärällä. Toinen epävarmuus liittyy keittämisen ja uunittamisen eroihin: kannattaako vettä ja taikinaa käyttää eri suhteessa, jos seitanin tekee uunissa keittämisen sijaan? Havaintojeni perusteella näyttää siltä, että moni laittaa nestettä vain puolet jauhojen määrästä, mikäli seitan tehdään uunissa.

Epävarmuuksista huolimatta olemme tehneet jo useamman kerran ihan onnistunutta seitania. Seitan ei siis ilmeisesti ole kovin ronkeli vesimäärän tms. suhteen. Tällä kertaa teimme isomman satsin kuin alla oleva ohje antaa ymmärtää, mutta tämän seurauksena kattilamme volyymi alkoi loppua kesken. Suosittelen siis tekemään alla olevan annoksen, mikäli ei omista huippusuurta kattilaa. Toinen vaihtoehto on valmistaa seitan uunissa, jolloin keittovaihetta ei tarvita ollenkaan. Uuniseitanista on juttua esimerkiksi Tofu for two- ja Chocochili-blogeissa.

EDIT: Suosittelen vähentämään vettä alla olevasta, jos haluat kiinteämpää seitania. Keittoaikaa voi myös pidentää, jos seitan tuntuu vielä liian höttöiseltä.

Seitan, ja kuinka sitä tehdään:

2,5 dl gluteenijauhoja

0,5 dl soijajauhoja tai kikherne- eli gramjauhoja (voi jättää pois)

mausteita (paprikajauhe, chili, sipulijauhe, cayennepippuri, mustapippuria, yrttejä...)

1,25-2,5 dl nestettä (me laitoimme ehkä 2 dl)

loraus soijakastiketta

toinen loraus rypsiöljyä

vettä ja mausteita keittämiseen


Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa, ja nesteet toisessa.

Sekoita nesteseos jauho-mausteseokseen. Taikinan pitäisi näyttää suunnilleen tältä:

Vaivaa taikina kunnolla, noin kymmenen minuuttia. Seitan kiinteytyy ja siihen tulee  "säikeitä". Vaivattu seitan näyttää tältä:

Kuumenna vesi ja mausteet (soijakastike, kasvisliemijauhe ym.) kattilassa kiehuvaksi. Pilko seitan pieniin paloihin. Palat turpoavat keitettäessä, joten pilko seitan joko todella pieniksi paloiksi, tai varaudu keittämisen jälkeen lisäpilkkomiseen. Seitanpalat tarttuvat helposti toisiinsa, joten ne kannattaa pitää erillään. Keittovalmiit seitanpalat näyttivät meillä tältä:

Keitä paloja koosta riippuen 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat turvonneet ja kiinteytyneet. Isoa palaa voi tarvita keittää jopa tunti. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä seitanpalat. Marinoi seitanpaloja tunnista pariin vuorokauteen. Tämän jälkeen seitania voi käyttää esimerkiksi tofun tapaan ruuissa. Paista seitaniin rapea paistopinta tai käytä kastikkeissa, wokeissa ym.