"Grahamjauhot eli täysjyvävehnäjauhot valmistetaan jauhamalla jyvät kokonaisuudessaan jauhoiksi. Täysjyväjauhoissa on kaikki vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintokuitu tallella. Grahamjauhoja käytetään ruokaleipä-, sämpylä- ja piirakkataikinoihin yhdessä vehnäjauhojen kanssa. Niistä voi valmistaa myös puuroja ja vellejä. Grahamjauhot ovat väriltään tummia ja ne maistuvat viljaisilta.
Hiivaleipäjauhot jauhetaan jyvän kuorikerrosta lähellä olevasta osasta.
Erikoisvehnäjauhot eli ydinvehnäjauhot ovat jyvän ytimen sisimmistä osista jauhettuja jauhoja.Ydinvehnäjauhot ovat vahvasitkoisia ja erittäin hyvin leipoutuvia. Ne sopivat runsaammin sokeria ja rasvaa sisältäviin leivonnaisiin, kuten kakkuihin ja pullaan.
Puolikarkeat vehnäjauhot ovat leivonnan ja ruoanvalmistuksen yleisjauhoja. Niiden karkeusaste on hienompi kuin erikoisvehnäjauhojen. Ne sopivat parhaiten hiivalla kohotettavien taikinoiden, pikkuleipätaikinoiden ja voitaikinoiden valmistukseen."
Viikko on hauska aloittaa leipomisella, tulee ihan viikonloppufiilis! Mukavanmakuiset ruispatongit löytyivät Limepippurin blogista, alkujaan ohje on kuulemma Maku-lehdestä.
Ruispatongit
4 kpl
Taikina:
11 g kuivahiivaa
4 dl ruisjauhoja
noin 6 dl vehnäjauhoja (meillä 2 dl hiivaleipäjauhoja ja 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja)
kaurahiutaleita
emmentalraastetta
Sekoita 42-asteiseen veteen suola, sokeri ja ruisjauhot, joiden sekaan on sekoitettu kuivahiiva. Lisää vehnäjauhot ja öljy vähitellen alustaen taikina kimmoisaksi. Kohota taikinaa liinan alla noin puoli tuntia.