Ihmettelimme perjantaina kaverin kanssa eri jauholaatuja; on erikoisvehnäjauhoja, puolikarkeita vehnäjauhoja, grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja jne. Minä ja Santtu käytämme jauhoja vähän fiiliksen mukaan, erikoisvehnäjauhoihin ja puolikarkeisiin vehnäjauhoihin sekoitetaan kaiken maailman leseitä ja hiutaleita, mitä kaapista nyt sattuu löytymään. Finfoodin sivuilla kerrotaan jauhoista seuraavaa:

"Grahamjauhot eli täysjyvävehnäjauhot valmistetaan jauhamalla jyvät kokonaisuudessaan jauhoiksi. Täysjyväjauhoissa on kaikki vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintokuitu tallella. Grahamjauhoja käytetään ruokaleipä-, sämpylä- ja piirakkataikinoihin yhdessä vehnäjauhojen kanssa. Niistä voi valmistaa myös puuroja ja vellejä. Grahamjauhot ovat väriltään tummia ja ne maistuvat viljaisilta.
Hiivaleipäjauhot
jauhetaan jyvän kuorikerrosta lähellä olevasta osasta.
Erikoisvehnäjauhot eli ydinvehnäjauhot
ovat jyvän ytimen sisimmistä osista jauhettuja jauhoja.Ydinvehnäjauhot ovat vahvasitkoisia ja erittäin hyvin leipoutuvia. Ne sopivat runsaammin sokeria ja rasvaa sisältäviin leivonnaisiin, kuten kakkuihin ja pullaan.
Puolikarkeat vehnäjauhot
ovat leivonnan ja ruoanvalmistuksen yleisjauhoja. Niiden karkeusaste on hienompi kuin erikoisvehnäjauhojen. Ne sopivat parhaiten hiivalla kohotettavien taikinoiden, pikkuleipätaikinoiden ja voitaikinoiden valmistukseen."

Viikko on hauska aloittaa leipomisella, tulee ihan viikonloppufiilis! Mukavanmakuiset ruispatongit löytyivät Limepippurin blogista
, alkujaan ohje on kuulemma Maku-lehdestä.
 
Edit: pahoittelut sekavasta fonttien käytöstä, Vuodatuksen tekstieditori on luvalla sanoen huono...Ruispatongit
4 kpl

Taikina:
5 dl vettä
1-2 tl suolaa
1 1/2 rkl sokeria
11 g kuivahiivaa
4 dl ruisjauhoja
noin 6 dl vehnäjauhoja (meillä 2 dl hiivaleipäjauhoja ja 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja)
1/2 dl öljyä (meillä sekaisin rypsi- ja oliiviöljyä)
 
Pinnalle:
seesamin- & unikonsiemeniä
auringonkukansiemeniä
kaurahiutaleita
emmentalraastetta


Sekoita 42-asteiseen veteen suola, sokeri ja ruisjauhot, joiden sekaan on sekoitettu kuivahiiva. Lisää vehnäjauhot ja öljy vähitellen alustaen taikina kimmoisaksi. Kohota taikinaa liinan alla noin puoli tuntia.
 
Jaa taikina neljään osaan. Kauli osat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi ja rullaa levyt. Kohota patonkeja vielä liinan alla noin vartin verran. Voitele patongit vedellä ja leikkaa niiden päälle viillot. Ripottele päälle esim. siemeniä. Paista 225C noin 20min.