Leivoimme ystävän valmistujaisiin keksejä kahdella tapaa. Rajoitteena oli muutamia allergioita ja ruokavalioita, joten päädyimme vegaanisiin limetti- ja suklaakekseihin, jotka käyvät useimmille sitrus- ja manteliallergikkoja ja keliaakikkoja lukuun ottamatta. Ohjeet ovat lähikirjastosta lainatusta Puputyttö ja Vohvelisankari-kirjasta. Kummistakin kekseistä tykättiin: toinen on sitruksinen ja hienostuneempi, toinen puolestaan mehevän suklainen ja hennon kahvinen. Käytimme itse keitettyä kahvia, mikä oli pieni virhe, sillä kahvin maku jäi hyvin hennoksi. Kannattaa siis joko käyttää pikakahvijauhetta tai unohtaa kahvi kokonaan.

Limettikeksit

32 kpl

170 g voita tai margariinia (tummansininen Keiju vegaanista)

2,5 dl tomusokeria

2 limetin hienoksi raastettua kuorta

2 rkl limetin mehua (me käytimme 3-4 rkl)

vajaa 1 rkl vaniljasokeria

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl perunajauhoja

0,25 tl hienoa merisuolaa

Vatkaa kuohkeaksi margariini ja reilu puoli desiä tomusokeria (loppu tomusokeri käytetään "keksien jauhottamiseen"). Lisää limetin kuori, mehu ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin.

Sekoita keskenään jauhot, perunaujauhot ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan, ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä viileässä vähintään tunti.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee taikinasta kaksi pellillistä keksejä. Yhdelle pellille mahtuu 16 kpl taikinakiekkoja. Paina keksit lyttyyn ennen uuniin laittamista. Paista keksejä uunissa noin 13 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Käännä peltiä paistamisen puolivälissä.

Jäähdytä valmiita keksejä 8 minuuttia ja kääntele ne sen jälkeen varovasti tomusokerissa.

 

Kahvi-suklaakeksit

Koosta riippuen 25-45 kpl

5 dl vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

230 g voita tai margariinia (tummansininen Keiju vegaanista)

2 dl sokeria

2 dl fariinisokeria

2 tl vaniljasokeria

2 rkl pikakahvijauhetta sekoitettuna 2 rkl:een kuumaa vettä

1,5 dl manteleita tai pähkinöitä rouheena

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

200 g tummaa suklaata (Pandan tumma suklaa vegaanista)

Sekoita jauhot, sooda, suola ja pähkinärouhe. Vatkaa toisessa kulhossa rasvaja sokerit. Lisää vaniljasokeri ja kahvi ja sekoita. Sekoita jauhoseos rasvaseokseen. Vältä ylivatkaamista.

Siirrä puolet taikinasta toiseen kulhoon. Sekoita jäljelle jääneeseen taikinaan siivilöity kaakaojauhe ja rouhittu suklaa. Lisää joukkoon vaalea taikina, ja sekoita, kunnes taikina on marmoroitunut.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee kekseistä haluamasi kokoisia, mutta muista jättää reilusti tilaa keksien ympärille. Paista noin 10-12 minuuttia koosta riippuen.