Olen haikaillut Hesarin Ruokatorstai-kirjan perään jo pitkään, mutta varsin kallis, yli 60 euron hinta, ei ole saanut minua  kauppaan asti. Nyt olen vihdoin tuon suunnattoman paksun ja kattavan keitto-opuksen onnellinen omistaja! Löysin kirjan eräiltä nimeltä mainitsemattomilta alennuspäiviltä varsin kohtuulliseen 25 euron hintaan, eikä hankintaa ole tarvinnut katua.

Ruokatorstaissa on 1500 ohjetta, jotka on jaoteltu kuukausien ja ruokalajien mukaan. Ohjeissa näkyy sesonki: helmikuussa leivotaan runebergin torttuja, pääsiäisenä syödään munaruokia, syksyllä vuorossa ovat sieniruuat jne. Olen nyt lueskellut kirjaa muutaman viikon ajan, mutta olen edelleen mykistynyt valtavan reseptimäärän edessä. Ruokatorstaissa on ainesta vaikka keittiön ainoaksi kirjaksi, niin kattava se on! Hain kirjasta koeluontoisesti muutamia eri reseptejä, ja vain yhden kohdalla jouduin pettymään. Kirjan perunarieskat oli tehty valmiiseen perunamuussijauheeseen! Huoh. Parempi pitäytyä äitini ohjeessa.

Alla on ensimmäinen kirjasta kokeiltu ohje, kikhenesosekeitto. Keitosta tuli omaan makuuni hieman liian löysää, joten lisäsin lopuksi siihen edelliseltä päivältä ylijäänyttä perunamuussia.

Kikhernesosekeitto

5-6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 tl punaista currytahnaa

2 laakerinlehteä

1 sipuli

1-2 valkosipulinkynttä

1 porkkana

250 g käyttövalmiita kikherneitä

(perunamuussia)

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutio, currytahna ja laakerinlehdet. Pilko sipuli, valkosipulit ja porkkana. Lisää kasvikset kattilaan, ja keitä n. 10 minuuttia. Huuhtele kikherneet ja lisää keittoon. Jatka keittämistä 10 minuuttia, tai kunnes kaikki vihannekset ovat kypsiä. Poista laakerinlehdet ja soseuta.