Syksyn huomaa muun muassa siitä, että uunikypsennys, pitkät keittoajat, taikinoiden kohottamiset sun muut aikaa vievät kokkailut houkuttelevat entistä enemmän.

Tällä kertaa teimme melko perinteistä sieni-makaronilaatikkoa, jonka maustoimme koskenlaskijalla. Koskenlaskija sopi laatikkoon todella hyvin: pienet palat sulivat laatikon sekaan ihanasti. Käytimme maustamatonta koskenlaskijaa, mutta tähän sopivat varmasti myös kaikenlaiset maustetut sulatejuustot.

Koskenlaskija-sieni-makaronilaatikko

1 iso vuoallinen

1 pss tummia makaroneja

1 l suppilovahveroita

1 rasia herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

öljyä

suolaa

1/2 pkt koskenlaskijaa

2 munaa

7 dl maitoa

1 kasvisliemikuutio

1 tl paprikajauhetta

mustapippuria

reilusti korppujauhoja

Keitä pussillinen (500g?) tummia makaroneja lähes kypsiksi (mieluummin liian lyhyen aikaa keitettyjä kuin kypsiä). Kaada vesi pois, ja sekoita joukkoon hieman öljyä ja suolaa.

Paista puhdistettuja ja pilkottuja suppilovahveroita ja herkkusieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää öljyä, suolaa sekä silputut sipulit ja valkosipulit. Kuullota muutama minuutti.

Sekoita kattilassa makaronit, sieni-sipuliseos ja pieneksi murustettu koskenlaskija. Maista ja mausta tarpeen mukaan.

Vatkaa kulhossa kananmunien rakenne rikki, ja sekoita sitten joukkoon maito, pieneksi murustettu kasvisliemikuutio, paprikajauhetta ja mustapippuria.

Voitele uunivuoka, ja kaada siihen makaroni-sieniseos. Kaada päälle munamaito. Ripottele päälle reilusti korppujauhoja, ja paista uunissa (200 C) noin tunti.