Meillä on valtavasti ihania omenoita, joita olemme tuhonneet parhaamme mukaan sekä sellaisenaan että erilaisiin hilloihin. Tofu for two-blogista löytyi kuitenkin ehdottomasti paras omenankäyttökohde, nimittäin mausteinen, hienoisen oliiviöljyaromin omaava omenakakku. Kaakku on huippuihanaa. Suosittelemme tekemään tätä kun haluat hemmotella itseäsi tai läheisiäsi. Kakku ei ulkonäöllisesti onnistunut aivan niin hyvin kuin kuvasta voisi luulla: osa päällisestä jäi kiinni vuokaan. Mitäpä siitä, kun maku on täydellinen!



Mausteinen omenakakku oliiviöljyllä leivottuna
iso kakkuvuoallinen

Päällys (aluksi pohja):
koosta riippuen 3-5 suomalaista omenaa
3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä

Taikina:
4 dl omenaa karkeaksi raastettuna
2,5 dl sokeria
1 dl oliiviöljyä
2 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
3/4 dl manteleita karkeaksi rouhittuna
1,5 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa

Aloita raastamalla 4 dl omenaa karkeaksi raasteeksi. Siirrä raaste sivuun, ja tee päällinen. Voitele iso pyöreä vuoka (esim. lasagnevuoka). Pilko sen jälkeen 3-5 omenaa lohkoiksi. Sekoita lohkoihin sokeri, kaneli ja inkivääri. Asettele maustetut omenalohkot voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

Vispaa sokeri, oliiviöljy ja jogurtti tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää kuivat aineet nesteisiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi omenaraaste.

Kaada taikina omenalohkojen päälle. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 55 minuuttia, tai kunnes se on saanut kunnolla väriä. Laita loppuvaiheessa leivinpaperi vuoan päälle, mikäli pinta meinaa palaa. Ota kakku uunista ja anna sen levähtää viiden minuutin ajan. Kumoa kakku tarjoilualustalle. Tarjoile teen kera joko lämpimänä tai kylmänä.