torstai, 18. syyskuu 2008
Oodi omenalle ja oliiviöljylle
Mausteinen omenakakku oliiviöljyllä leivottuna
iso kakkuvuoallinen
Päällys (aluksi pohja):
koosta riippuen 3-5 suomalaista omenaa
3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
Taikina:
4 dl omenaa karkeaksi raastettuna
2,5 dl sokeria
1 dl oliiviöljyä
2 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
3/4 dl manteleita karkeaksi rouhittuna
1,5 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
Aloita raastamalla 4 dl omenaa karkeaksi raasteeksi. Siirrä raaste sivuun, ja tee päällinen. Voitele iso pyöreä vuoka (esim. lasagnevuoka). Pilko sen jälkeen 3-5 omenaa lohkoiksi. Sekoita lohkoihin sokeri, kaneli ja inkivääri. Asettele maustetut omenalohkot voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
Vispaa sokeri, oliiviöljy ja jogurtti tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää kuivat aineet nesteisiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi omenaraaste.
Kaada taikina omenalohkojen päälle. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 55 minuuttia, tai kunnes se on saanut kunnolla väriä. Laita loppuvaiheessa leivinpaperi vuoan päälle, mikäli pinta meinaa palaa. Ota kakku uunista ja anna sen levähtää viiden minuutin ajan. Kumoa kakku tarjoilualustalle. Tarjoile teen kera joko lämpimänä tai kylmänä.