Olen halunnut leipoa pullaa jo muutaman päivän ajan, ja eilen oli sopivan sateinen sää pullanleivontaillan toteuttamiseen. Oma käsitykseni pullasta on margariini-sokeri-kaneli-rusina-seoksella täytetty korvapuustityyppinen juttu, vaikka monen mielestä pulla tarkoittaa ilman tuota täytettä olevaa tasaista  pullaa. Eipä nuo minun pullani myöskään korvapuustin mittoja täytä: eräs ystävä on valistanut, etteivät rusinat kuulu korvapuustiin. Korvapuustien kierteiden tulisi myös oikeaoppisesti olla sivussa, minulla ne ovat aina olleet päällä.

No, oli miten oli, tällä kertaa emme tehneet niitä "tavallisia" pullia. Vaikka kumpikaan meistä ei ole vegaani, testasimme tällä kertaa kuinka vegaanisten pullien teko onnistuu. Pullataikinan ohjetta seurasimme suunnilleen Saara Törmän Saa vaivata-kirjan mukaan, täytteen ohjeet ovat Vegaaniliiton keskustelupalstalta. Pullista tuli SUURENMOISIA! Vaikka olenkin Suuri Suklaan Ystävä, täytyy sanoa, että tällä kertaa kauratosca taisi olla jopa hitusen ihanampaa! Joka tapauksessa, näistä tuli ehkä parhaat leipomamme pullat IKINÄ! jee..:)

Teimme tuplataikinan ("puolen litran taikina"), jotta saimme 16 kauratosca- ja 16 mariannepuustia. Toisin sanoen, alla oleva taikinamäärä + toinen täytteistä -> 16 puustia. Kuvan etualalla mariannepuustit, takana kauratoscat.Korvapuustit
16 pullaa

2,5 dl kaura-/soijamaitoa (ei-vegaanisiin tavallista maitoa)
1 pussi kuivahiivaa (25g tuorehiivaa)
1 dl tiiviiksi puristettua fariinisokeria
1/2 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
1 tl kanelia
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g sinistä Keijua (ei-vegaanisiin mitä tahansa leivontaan sopivaa margista)
siirappia voiteluun (ei-vegaanisiin kananmunaa)

Lämmitä vesi 42C (tai jos käytät tuorehiivaa -> 37C). Lisää fariinisokeri, suola, kardemumma ja kaneli (ja murenna hiiva joukkoon mikäli käytät tuorehiivaa). Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja lisää hyvin sekoittaen seokseen. Lisää loput jauhot muutamassa erässä (mitä pienemmissä sen parempi) ja pehmeä rasva kun noin puolet jauhoista on mennyt. Vaivaa käsin vähintään 5 min, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin reunoista. Peitä kulho ja jätä lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi.

Kumoa taikina kulhosta ja kaulitse suorakulmion muotoiseksi (n. 35 * 45 cm). Levitä vaihtoehtoinen täyte ja rullaa levy pitkältä sivulta lähtien. Leikkaa rulla puoliksi ja taas rullanpuolikkaat puoliksi. Jatka tätä kunnes saat 16 palaa. Nosta palat pellille ja asettele haluamallasi tavalla. Peitä puustit liinalla, ja laita uuni kuumenemaan 225C. Kun pullat ovat kohonneet vartin verran, voitele pullat: Lisää tilkkaan siirappia tilkka vettä, ja voitele huolellisesti. (Vegaanipullat eivät rusketu yhtä hyvin kuin ei-vegaaniset, joten siirappi tekee tarvittavan hämäyksen.) Paista kymmenisen minuuttia.

Kauratoscapuustit

100 g sinistä Keijua (ei-vegaanisiin mitä tahansa leivontaan sopivaa margista)
2 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl fariinisokeria

Kuumenna margista ja fariinisokeria kattilassa, kunnes margis sulaa. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita hyvin. Levitä täyte kaulitetulle taikinalevylle.

Mariannepuustit

sinistä Keijua (ei-vegaanisiin mitä tahansa leivontaan sopivaa margista)
150 g (pussillinen) Marianne crunchia

Voitele taikinalevy margiksella, ja ripottele päälle reilusti Marianne-rouhetta. Jätä hieman rouhetta sivuun: Ripottele loput Mariannet kohonneiden ja voidelluiden pullien päälle.