Pastanjauhajien sivuilta löytyi makoisan näköinen piirakka, jota piti ehdottomasti kokeilla. Pastanjauhajat suosittelivat Sunnuntain valmistaikinaa, jotta piirakka olisi helpompi leipoa oikeisiin mittoihinsa. Mekin pääsyimme tähän, vaikka ensi kerralla voisi kokeilla omaakin taikinaa. Jonkin verran ohje matkan varrella muuttui, joten alla vielä meidän versiomme (osa ohjeesta on siis copypastattu suoraan Pastanjauhannasta). Suurin muutos taisi olla jauhelihan korvaaminen soijarouheella ja sulatejuuston korvaaminen tuorejuustolla. Päälle ripottelimme kaapista löytyneitä pinjansiemeniä, mutta esimerkiksi auringonkukansiemenetkin olisivat varmasti sopineet joukkoon!Punajuuripiirakka

2 pitkulaista piirakkaa

Pohja:
400g pakastepiirakkataikinaa (Sunnuntai)

Täyte:
2,5 dl tummaa soijarouhetta
2,5 dl vettä
1/2 pala kasvisliemikuutiota

1–2 sipulia
n. 4 punajuurta (n. 3 dl raastetta)
100 g ruohosipulituorejuustoa
suolaa
mustapippuria
paprikamaustetta
(kananmunaa voiteluun)
pinjansiemeniä

Ota taikina sulamaan tai valmista sellainen itse. Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutio. Lisää soijarouhe ja jätä turpoamaan. (Lisää tarvittaessa hieman vettä.) Kuori ja raasta punajuuret ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit pannulla ja lisää sitten soijarouheet. Paistele tovi pannulla ja lisää sittten loput täyteainekset.

Pistä uuni lämpiämään (200C) ja siirry taikinan kimppuun. Jätä reunasta pieni pätkä taikinaa sivuun koristeita varten. Jaa taikina kahteen osaa ja kaulitse se n. 15 x 35 cm levyiksi. Käytännössä piirakat kannattaa tehdä sen kokoisiksi, että ne mahtuvat paistumaan samalla pellillä vieretysten.

Levitä täyte taikinalevyille. Käännä reunoja hieman ylöspäin niin, että lopputulos muistuttaa punajuuritäytteellä lastattua venettä. Askartele päälle ylijäämätaikinapalasta kuvioita. Voitele munalla (me tosin unohdimme tämän) ja koristele pinjansiemenillä. Paista piirakoita 20–30 min 200C uunin keskitasolla. Tarjoa hieman jäähtyneenä.