Olemme viime aikoina käyttäneet kaupan margariinin sijaan levitteenä itse tehtyä voin ja oliivi-/rypsiöljyn sekoitusta. Makuero näiden kahden välillä on melkoinen! Makueron lisäksi itse tehty levite sulaa heti leivän päälle levitettäessä, vaikkei leipää olisikaan paahtanut leivänpaahtimessa.

Voina olemme käyttäneet useimmiten Juustoportin luomukirnuvoita (ei maksettu mainos), ja öljynä vaihdellen joko pelkkää oliiviöljyä tai oliivi- ja rypsiöljyn sekoitusta. Oliiviöljyn maku tulee kummassakin hyvin esiin, eli jos ei pidä siitä, kannattaa öljynä käyttää pelkkää rypsiöljyä. Kevyempää levitettä haluava voi lisätä levitteeseen myös tilkan vettä. Ainakin 0,5 dl vettä uppoaa levitteeseen hyvin, desi vettä saattaa vaikuttaa rakenteeseen. 

Paras levite leivälle

100 g (kirnu)voita

1 dl öljyä (esimerkiksi 0,5 dl oliivi- ja 0,5 dl rypsiöljyä)

(n. 0,5 dl vettä)

Pilko voi kuutioiksi ja anna pehmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Mittaa desi öljyä ja lisää puolet voin joukkoon. Sekoita sauvasekoittimella, kunnes voi ja öljy ovat sekoittuneet hyvin. Lisää loppu öljy ja vesi, ja sekoita tasaiseksi. Säilytä levite jääkaapissa.