Jääkaapissamme möllötteli muhkea kaalinpää, josta oli tarkoitus tehdä kaalikääryleitä. Matkan varrella suunnitelmat vaihtuivat vaivattomampaan kaalipataan, kun sopiva ohjekin sattui löytymään Maija Silvennoisen Maijan kasviskeittiökirjasta. Padasta tuli ihan maittavaa, ja tässä ruuassa maku vain paranee seuraavina päivinä. Nyt jäljellä on reilu kilo cabbagea, eli seuraavakin postaus sisältää suurella todennäköisyydellä kaalia jossain muodossa.

Kaalipata

2 rkl öljyä

1 sipuli hienonnettuna

1-2 porkkanaa suikaleina

500 g kaalia suikaleina

2 dl riisiä/ohraa/spelttiä

5 dl vettä

0,5 dl siirappia

meiramia

suolaa

mustapippuria

2 dl tummaa tai vaaleaa soijarouhetta esivalmistettuna

(Valmistele ensin vaalea tai tumma soijarouhe. Vaaleaa liotetaan vartin verran vedessä. Tumma soijarouhe voidaan esivalmistaa esim. seuraavaan tapaan: Kuumenna paistinpannulla reilu loraus öljyä, johon on sekoitettu paprika- ja sipulijauhetta. Lisää kuiva soijarouhe. Pyörittele hetki, kunnes soijarouhe on imenyt öljyn. Lisää loraus kerrallaan vettä. Lisää myös tilkka soijakastiketta. Paistele tummaa soijarouhetta, kunnes se ei enää ime vettä. Siirrä sivuun.)

Kuumenna öljy isossa, korkeareunaisessa paistinpannussa. Laita pohjimmaiseksi sipulit ja porkkanat, ja kumoa kaalisuikaleet päälle. Anna sipuleiden ja porkkanoiden kuullottua hetki paistinpannulla, ja käännä sitten kaalitkin kuullottumaan. (Kaalien kuullottumisessa kestää useita minuutteja.) Lisää riisi, vesi, siirappi ja mausteet. Keitä aluksi voimakkaammin, ja hauduta sen jälkeen vähintään puoli tuntia. Lisää lopuvaiheessa soijarouhe ja jatka hauduttamista vielä 10 minuuttia.