Teimme jokin aika sitten puolukkapiirakkaa, joka sai vierailtamme erityisen paljon kehuja. Erityisen vastustamattoman piirakasta teki reilu kerros rapeaa murupaistosta. Voiko muruja olla koskaan liikaa? 

Ohje on alun perin Kaarina Roinisen, mutta itse löysin sen Uneliaan kokin arkistoista. Meillä oli muutama laktoositon/ vegaaninen vieras, joten sovelsimme ohjetta nämä ruokavaliot huomioon ottaen. Piirakasta saa vegaanisen (ja sitä myötä tietysti laktoosittoman), kun käyttää soijajogurttia ja tummansinistä Keijua.

Muru-puolukkapiirakka

piirakkavuoallinen

Pohja:
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja (meillä osa hiivaleipäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta (laitoimme myös hieman soodaa, kun neste oli hapanta)
1 dl maustamatonta jogurttia / piimää (meillä oli maustamatonta soijajogurttia)
1 dl rypsiöljyä

Päälle:
5 dl puolukoita
Muruseos:
1 dl margariinia sulatettuna (meillä tummansinistä Keijua)
vajaa 2 dl fariinisokeria
1 dl kauraleseitä
2 dl kaurahiutaleita

0,5-1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria


Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon jogurtti ja öljy. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan (halkaisija n. 26 cm). Ripottele päälle puolukat.

Tee sitten muruseos. Sekoita sulatetun rasvan joukkoon muruseoksen muut aineet. Ripottele muruseos puolukoiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 30-35 minuuttia. Tarjoa vaikkapa vaniljakastikkeen kanssa, mutta kelpaa ehdottomasti sellaisenaankin.