Löysin niin hillittömän hellyyttävän leipäohjeen, ettei sitä voinut olla kokeilematta. Kyseessä on Steamy Kitchenin No Knead Bread. Leipurin virkaa hoiti leikkitatuoinneilla lahjottu 4-vuotias! Reseptin ajatuksena on olla niin helppo, että 4-vuotias lapsikin osaa leipoa leivän. Voi olla, että olen vasta 3-vuotiaan tasolla, mutta minulle ohje ei ollut ainakaan liian helppo. Taikina tahtoi jauhottamisesta huolimatta tarttua kohotusliinaan, ja taikinan löysyyden takia sileän kohotuspinnan tekeminen oli haastavaa.

Vaikeuksista huolimatta voin suositella tätä ohjetta lämpimästi, sillä leivästä tuli mielettömän hyvää! Täydellisen rapean kuoren alla oli pehmeä ja kuohkea sisus. Ilmakuplat jäivät hieman pieniksi, mutta se johtui varmaankin hieman liian pienestä uunivuuasta, joka esti taikinan vapaan kohoamisen. Tätä tehdään meillä varmasti uudestaan!

No Knead Bread

1 iso leipä

7,2 dl jauhoja (meillä vajaa puolet hiivaleipäjauhoja ja reilu puolet erikoisvehnäjauhoja)

1/4-1/3 tl kuivahiivaa (tämä todella riittää!)

0,5-1 tl suolaa

3,6 dl lämpöistä vettä

Kaksi vinkkiä ennen aloitusta: 1) Ensimmäinen vaihe kannattaa tehdä edellisenä iltana, ja varsinainen uunivaihe sitten seuraavana aamuna/päivänä. 2) Varmista, että kaapista löytyy ISO UUNINKESTÄVÄ KANNELLINEN vuoka/pata.

Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi ja lisää jauhoseokseen. Sekoita juuri ja juuri sekaisin; älä vaivaa! Taikinan kuuluu jäädä tahmaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja nosta vedottomaan paikkaan. Anna taikinan levätä 12-20 tuntia.

Jauhota alusta hyvin. Kastele kädet ja kaada taikina alustalle. Kääntele taikinaa muutama kerta niin, että saat siitä kauniin pallon. (Vain yläpuolen täytyy olla sileä. Sileä pinta ilmeisesti auttaa taikinaa kohoamaan, tai ainakin olen uskotellut itselleni niin. Alapuolella on hyväkin olla ryppyjä, sillä kun siitä lopulta tulee yläpuoli, tulee pintaan kaunis kuvio.) Nosta taikinapallo sileä pinta ylöspäin huolellisesti jauhotetun liinan päälle. Kääri liina ympärille, ja anna taikinan kohota 2 tuntia. Jos haluat korkean leivän, voit kohottaa liinaan käärityn taikinan isossa kulhossa.

Pane uunivuoka uuniin ja lämmitä uuni 235 asteeseen. Ota kuuma vuoka uunista ja kippaa taikina siihen niin, että sileästä yläpinnasta tulee alapuoli ja ryttyisestä alapinnasta yläpuoli. Peitä vuoka kannella ja paista leipää 30 minuuttia. Ota puolen tunnin jälkeen kansi pois. Paista leipää vielä 15-20 minuuttia, tai kunnes pohja koputtaessa kumisee. Anna leivän jäähtyä ja nauti. Säilytä leipä paperipussissa tai voipaperiin käärittynä.