Lunni leipoo-blogista löytyi mahtava omenajuttu, joka oli jotain tortun ja kakun välistä. Tähän kannattaa käyttää happamia omenoita, niin mausta tulee mehevin.

Omena-ranskankermapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
75 g kylmää voita/margariinia
3-4 rkl kylmää vettä


Täyte:
2,4 dl ranskankermaa
2 munaa
2,4 dl sokeria
2 rkl jauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
n. 7 dl omenoita


Päällys:
0,8 dl jauhoja
0,8 dl sokeria
0,8 dl kaurahiutaleita
1/4 tl suolaa
55 g voita/margariinia


Valmista pohja nyppimällä jauhot ja suola kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kääntele/painele lastalla kiinteäksi taikinaksi. Laita kylmään kelmussa noin tunniksi.

Valmista odotellessasi täyte. Sekoita kulhossa ranskankerma, munat, sokeri, jauhot, kaneli ja suola. Kuori omenat ja poista keskiosa. Pilko pieniksi kuutioiksi. Sekoita ranskankermatäytteen joukkoon.

Jauhota leivonta-alusta ja kauli taikinaa, käännä aina välillä 90 astetta kellonmyötäisesti. Kun taikina on pari senttiä piirakkavuokaa/irtopohjavuokaa (vuoan halkaisija n. 23 cm) suurempi, nosta se voideltuun vuokaan kaulinta apuna käyttäen. Painele reunoille ja pohjalle, älä kuitenkaan venytä tai runno.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sulata päällisen margariini ja sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele päällimmäiseksi muruseos. Paista uunissa 20-30 minuuttia. Leikkaa vasta jäähtyneenä.