Linssejä voisi käyttää monipuolisemminkin, mutta meillä ne päätyvät useimmiten tähän keittoon. Linssikeitto on parhaimmillaan talvisen ulkoilupäivän jälkeen, mutta maistuu se näin hiihtokelejä odotellessakin. Tämä keitto on muuten vieläkin parempaa seuraavana päivänä (kuten varmaan useimmat keitot?), joten kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi.

Tämä on periaatteessa simppeli keitto, jonka valmistuminen ei kestä kovin kauaa, mikäli muistaa valita punaisia linssejä (vihreitä täytyy keitellä paljon pidempään). Ainoa kerta, kun keitto on epäonnistunut, oli tietysti se kerta, jolloin teimme tätä juhannuksenvietossa kavereille. Silloin paloivat porkkanat ja sipulit heti alussa pohjaan, ja lopun aikaa noukimmekin palaneimpia porkkananpaloja keitosta.Linssikeitto
5 hlölle

öljyä
2-3 porkkanaa koosta riippuen
1-2 sipulia koosta riippuen
2-3 valkosipulinkynttä
1 l vettä
2,5 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 tlk/prk (yrttimaustettua) tomaattimurskaa
1 prk (200g) ruuanlaittofraichea, esim. valkosipuli-yrtti (sellainen pyöreä purkki ruokakerman vieressä)
mustapippuria ym. mausteita

Pilko porkkanat pieniksi ja paistele kattilan pohjalla reilussa öljytilkassa, kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Pilko sipulit ja valkosipulit, ja heitä porkkanoiden kaveriksi. Kääntele, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää litra vettä, ja käännä levy kuutoselle. Huuhtele linssejä siivilässä, kunnes niistä ei enää irtoa vaahtoa. Kun vesi kiehuu, lisää kasvisliemikuutio, linssit ja tomaattimurska. (Jos jaksat, voit soseuttaa tomaattimurskan ennen lisäämistä.) Käännä levy ykköselle ja odottele, kunnes linssit ovat sopivan kypsiä (10-15 min). Sekoita fraiche joukkoon, ja mausta makusi mukaan. Keitto toimii myös soseutettuna, joten surrauta sauvasekoittimella, mikäli koet tarpeelliseksi.