Saimme blogilahjuksena erilaisia Dansukkerin Reilun kaupan sokereita sekä reseptivihkosen, joka oli ovelasti ujutettu sokereiden väliin. Vihkosessa oli ties mitä syksyisiä ohjeita:  uunipunajuuria, puolukkapiirakkaa, glogiä ja niin edelleen. Vastoin kaikkia odotuksia tartuin kuitenkin jääteeohjeeseen, eli vihkosen kesäisimpään reseptiin. Ostin kesällä Hakaniemen hallista kuivatuilla omenanpaloilla maustettua rooibosta, ja halusin kokeilla, miten se taipuisi jääteen muotoon.

Keitin vahvaa rooibosta, ja jätin rooibos-purut (ovatko ne puruja?) teeveteen jäähdytyksen ajaksi. Jäähdytyksen jälkeen vuorossa oli siivilöinti ja muiden ainesten sekoittaminen, ja sen jälkeen juoma olikin valmista. Lopputulos maistui jääteeltä, mutta ulkonäkö muistutti enemmän appelsiinimehua. Jos haluat kirkkaan jääteen, kannattaa unohtaa appelsiinimehu, ja käyttää kirkkaita omena- tai karpalomehuja. Toinen kokeilemisen arvoinen muunnos voisi olla mausteiden lisääminen rooibokseen. Ainakin inkiväärin luulisi toimivan, samoin kuin tähtianiksen.

Rooibos-jäätee

2 lasillista

2 dl kylmää, vahvaa rooibosteetä

3 dl appelsiini- tai muuta täysmehua

2 rkl sitruunamehua

2 rkl ruokosokerisiirappia (tai tavallista siirappia)

(jäitä, limetti- tai omenaviipaleita)

Keitä 2 dl vettä ja hauduta siinä vahva rooibos. Jäähdytä tee. Voit jättää rooibos-purut teehen viilennyksen ajaksi, sillä rooibos ei kitkeröidy, vaikka teetä hauduttaisi ohjeajan yli. Sekoita kylmään teehen muut aineet ja tarjoile joko jäillä tai ilman.