Riisinviljelystä syntyy suuri määrä metaanipäästöjä, ja ympäristötietoiset kokkailijat pyrkivät välttämään riisiä. Yksi riisille ehdotettu korvike on ohra, ja mekin ostimme jo aikaa sitten rikottuja ohrasuurimoita. Vanhat riisivarastomme eivät ole edelleenkään ehtyneet, mutta eilen vihdoin pääsimme kokeilemaan ohrasta tehtyä risottoa. Sillä sipulin tyypit ovat oikeassa siinä, että ohra ei ole suora riisin substituutti. Maussa on eroa, mutta väitämme, ettei se ole ollenkaan huono asia! Jämäkkä ohra toimii mainiosti esimerkiksi pehmeiden tattien kanssa. Alla oleva ohratto-ohje on muokattu aiemmasta risotto-ohjeestamme.

Tattiohratto
2 hlölle

5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 l erilaisia tatteja
oliiviöljyä
1 iso sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
reilu 1,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita

kirsikkatomaatteja
1-1,5dl raastettua parmesaania 


Kiehauta vesi ja murenna joukkoon kasvisliemikuutio. Siirrä kasvisliemi sivuun. Pilko sienet ja paista paistinpannulla öljytilkassa, kunnes neste on haihtunut. Mausta halutessasi suolalla ja siirrä sivuun odottamaan.

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuumenna reilu loraus oliiviöljyä kattilassa (keskilämpö), ja kuullota siinä sipuli- ja valkosipulisilppu. Älä ruskista sipuleita. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää ohra ja tarvittaessa hieman oliiviöljyä. Pyörittele ahkerasti miedolla lämmöllä noin minuutin verran.

Lisää ohraan desi kasvislientä ja sekoita ahkerasti. Lisää desi kasvislientä aina kun ohra on melkein kokonaan imenyt edellisen nesteen. Jatka ohran kypsentämistä miedolla lämmöllä kunnes ohra on al dente. Luultavasti et tarvitse kaikkea lientä! Lisää lopuksi sienet ja puolitetut kirsikkatomaatit. Raasta parmesan ja sekoita ohrattoon. Nosta ohratto liedeltä ja koristele halutessasi parmesanlastuilla.