Teimme eilen jälkkäriksi Santun suosikkia, crema catalanaa. Oikeastaan Santun suosikki on crème brûlée, mutta Pastanjauhajilta sattui löytymään sopiva ohje. Eikä noilla kahdella taida juuri eroa olla, wiki selventää muutaman pienen eron. Meidän crema catalanamme maistui mainiolle, mutta hyytymisvaihe oli hieman ongelmallinen. Pidimme kippoja uunissa lähemmäs tunnin, mutta silti tuo hyytyminen jäi vähän heikoksi. Pastanjauhajien mukaan hyytyminen on vähän tuurista kiinni, ehkäpä meitä onnistaa ensi kerralla paremmin! Tohotin on vielä kaupan hyllyllä, joten sokeripaahto hoidettiin uunin grillivastuksella.Crema Catalana
2 hlölle

2 dl kermaa (tai puolet kermaa, puolet maitoa)
vaniljatanko (tai vaniljasokeria, jolloin tavallista sokeria tulee vähemmän)
hieman appelsiininkuorta ja tilkka -mehua
0,5 dl maitoa
2-3 kpl keltuaista (valkuaisista voi tehdä vaikka marenkia)
1,5 rkl sokeria

Pistä uuni lämpenemään 90C. Halkaise vaniljatanko veitsellä ja raaputa siemenet sisältä kattilaan. Laita loppu tanko kattilaan siementen perään. Kaada perään kerma ja appelsiinimehu ja -kuori. Kiehauta kermaseos nopeasti. Sekoita sillä aikaa erillisessä kulhossa keltuaiset, sokeri ja tilkka maitoa (tämä on se aineslistan "1 dl"). Vatkaa sen verran, että keltuaisten rakenne rikkoutuu kunnolla ja sokeri liukenee täysin.

Kun kerma(maito) on kiehahtanut, kaada se keltuaisseoksen joukkoon samalla koko ajan hieman sekoittaen. Kaada huolella, jotta saat vaniljansiemenet kattilan pohjalta mukaan. Nouki vaniljatangon raato kulhosta, sekoita vielä hieman ja jaa seos mataliin, uuninkestäviin tarjoilukulhoihin. Laita kulhot uuniin. Hyytymisen tulisi kestää puolisen tuntia, meillä eivät olleet hyytyneet täysin vielä lähemmäs tunnissakaan. Kun vanukkaat ovat hyytyneet, jäähdytä ne huoneenlämpöön (tai halutessasi jääkaapissa - tähän asti reseptin voi tehdä myös tarjoilua edeltävänä päivänä).

Ripottele päälle tasainen kerros normaalia kide- tai fariinisokeria. Kunnon kerros, mutta älä liioittele. Milli tai pari riittää. Sitten toho päälle ja paahtamaan. Suhuuta liekillä jokaista annosta tasaisesti niin, että pinta paahtuu kauttaaltaan ruskehtavaksi, kovaksi kerrokseksi. Huomaat tohottaessa, miten pinnan sokeri sulaa, kuplii hieman ja muuttuu sitten ruskeaksi. Silloin ollaan perillä. Sokeri paahtuu todella karkin makuiseksi, lusikalla sopivasti lohkeavaksi kanneksi ja viimeistelee vanukkaan. Jos käytät uunia, lämmitä grillivastus ja paahda vanukkaat siinä kullanruskeiksi.