Viimeiset hetket ovat käsillä, mikäli mielii äänestää joulukuun ruokasuosikkiaan. Vielä siis ehtii vaikuttamaan! Huomenna Lettupannussa julkistetaan vuoden viimeisen ruokahaasteen voittaja, joka saa harteilleen tammikuun ruokahaasteorganisaattorin viitan.

Joulu oli ja meni, enemmän ja vähemmän flunssaisin merkein. Nyt sitten on kokkailtu kaikenlaista, muun muassa SEITANia! Seitania on valmistettu myös Kurpitsamoskassa ja Tikon Kasvisruokaa-blogissa, joista idea on alun perin lähtöisin. Ohje on Voima-lehdestä. Seitan on kasvissyöjälle oiva proteiininlähde: seitanin valmistuksessa huuhdotaan hiilihydraatit vehnäjauhoista, ja jäljelle jää proteiinirikas osa. Sitä sitten keitellään mausteliemessä, ja lopputuotetta voi käyttää vaikkapa soijasuikaleiden tai tofun tavoin. Meillä seitania päätyi aasialaistyyppiseen ruokaan sekä alla oleviin leivitettyihin pihveihin. Kumpaankin seitan sopi ihan hyvin, jälkimmäinen ruoka muistutti hieman kalapuikkoja.


Seitanin perusohje

11 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä

Vaivaa jauhoista ja vedestä kiinteähkö taikinaklöntti. Valuta sitten varovasti sekaan niin paljon kylmää vettä, että koko taikinapallo peittyy. Anna seitanalun seistä vedessä kymmenisen minuuttia.

Kaada tämän jälkeen kylmä vesi varovasti pois ja laske taikinapallon kaveriksi vaihteeksi kuumaa vettä. Vaivaa (tai ensimmäisillä kerroilla vain pitele) taikinaa vedessä viitisen minuuttia ja vaihda sitten kuuma vesi kylmään. Puristele kaksin käsin wannabe-seitania vuorotellen kylmässä ja kuumassa vedessä, aina pari minuuttia kerrallaan niin kauan, että veteen ei enää liukene maitomaista vehnätärkkelystä. Vaivausoperaatio kestää kokonaisuudessaan 20–30 minuuttia, joten vedenvaihtoja meininkiin mahtuu ainakin kymmenen.

Kun seitan on vaivaamisen puolesta valmista, se on joustavaa, suurin piirtein löysältä kumipallolta tuntuvaa ainetta, jota lihamaailman puolella voisi verrata rehelliseen läskiin. Tämän ohjeen aineista saat ison nyrkin kokoisen palleron valmista vehnägluteenia. Ennen suuhun sullomista seitan täytyy vielä keittää ja valmistaa ruuaksi.

Näppärällä näppipelillä aikaansaatu vehnägluteeni pilkotaan halutun kokoisiin ja muotoisiin osiin ja keitetään sitten maustetussa vedessä kypsäksi. Tiputa seitan kiehuvaan veteen. Keittoaika vaihtelee seitanpalojen koosta riippuen 20 minuutista noin 40 minuuttiin, ja keiton aikana seitanin koostumus tiivistyy huomattavasti. Me keitimme seitanin kokonaisena pallona vahvahkossa mausteliemessä, ja pilkoimme vasta lopuksi. Onnistuu siis niinkin! Jos on aikaa, kannattaa seitania vielä keittämisen jälkeen marinoida vuorokausi, parikin.

 

Leivitetyt seitanpihvit

seitania pihveiksi pilkottuna
vehnäjauhoja
kananmuna
korppujauhoja
mausteita (basilikaa, paprikaa, mustapippuria...)
öljyä ja margariinia paistoon

Pyöritä seitanpalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa, joihin on sekoitettu mausteita. Paista sitten pihvit pannulla öljyssä/margiksessa.