Kaali-sipulipiirakka saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sitä se ei ole. Ruokatorstai-kirjan ohjeella tehdyssä piirakassa yhdistyivät kaali ja sipuli juuri oikeassa suhteessa: kummankin maku tuli hyvin esille, eikä kumpikaan maistunut toista vähemmän.

Ohjeeseen kuului desi tuoretta persiljaa. Me pakastimme kesällä tuoretta persiljaa rasiaan, ja nyt sitä pystyi kätevästi murentamaan eri ruokiin. Suosittelen ehdottomasti pakastamaan perinteistä persiljaa lehtipersiljan sijaan, sillä kähäräisyys teki jäisen yrtin murentamisesta todella helppoa. (Toinen vaihtoehto olisi pakastaa persilja valmiisiin annoksiin, mutta mistä sitä etukäteen tietää sopivan annoksen kokoa.)

Kaali-sipulipiirakka

uunipellillinen

Pohja:

100 g voita

4 dl hiivaleipäjauhoja

1 tl suolaa

1 dl vettä

Täyte:

öljyä

500 g valkokaalia

400 g sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 dl tuoretta persiljaa

2 rkl kasvisfondia

mustapippuria

2 kananmunaa

3 dl kermaa

3-4 dl juustoraastetta

Valmista taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja nypi huoneenlämpöinen rasva joukkon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina tunniksi kylmään liinalla peitettynä.

Suikaloi kaali ja sipulit ohuiksi suikaleiksi. Hienonna valkosipulit. Kuumenna öljy pannussa, ja kuullota siinä kaalit ja sipulit (kestää n. 5-10 min). Mausta seos persiljalla, kasvisfondilla ja mustapippurilla.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille (myös reunoille). Lisää kaali-sipuliseos. Sekoita kananmunat ja kerma, ja lisää piirakan päälle. Ripottele lopuksi juustoraastetta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.