Etsin jotain aivan muuta, kun löysin sattumalta mahtavan kuuloisen punajuuri-tofusalaatin: tofua, pähkinöitä, siemeniä, punajuuria, basilikaa.. Mitä muuta salaatilta voi toivoa? Teimme salaatin melko lailla alkuperäisohjetta noudattaen. Pinjansiemenet vaihtuivat cashewpähkinöihin, sillä pinjansiemenet olivat taas kerran loppuneet lähikaupasta. (Ne ovat olleet lopussa mielestäni useammassakin kaupassa tänä syksynä, olisiko kenties toimitusvaikeuksia?) Lisäsimme myös tofu-pähkinäseokseen soijakastiketta, sillä hunaja ja fariinisokeri kaipasivat jonkinlaista vastapainoa.

Lopputulos oli oikein onnistunut, ja salaatti sopisi vaikka vähän juhlavampaankin tilaisuuteen. Alla oleva satsi riittää alkupalasalaatiksi varmaan neljälle tai jopa kuudelle. Jos teet tätä, niin muista varata kunnolla aikaa punajuurien keittelyyn! Punajuuret kypsyvät paljon hitaammin kuin vaikkapa perunat; arvioisin, että aikaa kuluu keittämiseen jopa tunti.

Punajuuri-tofusalaatti

2 hlölle iso lounassalaatti

200 g punajuurta (= n. 2-3 punajuurta)

1 pkt (225-250 g) maustamatonta tofua

0,5 dl auringonkukan siemeniä

0,5 dl cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä

1 rkl fariinisokeria

1 rkl hunajaa

reilu loraus soijakastiketta (tai suolaa)

jääsalaattia

pala punasipulia

reilusti basilikaa

Kastike:

0,25 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1 tl hunajaa

0,5 - 1 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja viipaloi ohueksi. Leikkaa tofu kuutioiksi. Paahda paistinpannulla reilulla lämmöllä tofua, siemeniä, fariinisokeria ja hunajaa pannussa noin 5 minuuttia, kunnes ainekset saavat hieman väriä. Ota pannu sivuun ja lisää joukkoon soijakastiketta (tai suolaa) maun mukaan. Anna jäähtyä salaatin teon ajan.

Revi jääsalaatti kulhoon. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi, lisää salaatin joukkoon. Sekoita kastikkeen aineet huolella, ja kääntele suurin osa siitä salaatin, basilikan ja sipulin joukkoon. Lisää salaatin päälle punajuuret ja lisää tofu-siemenseos. Lisää kastiketta vielä hieman salaatin päälle.