Voisin syödä sieniä vaikka joka päivä! Sienikastiketta, sienipastaa, sienirisottoa, sieniä ruisleivällä sienipasteijoita, sienilasagnea... Tällä kertaa teimme kuitenkin piirakkaa. Emme ole vielä tänä syksynä ehtineet sienimetsään, mutta saimme jokin aikaa sitten ihanaisia pakastettuja tatteja. Ohje on muokattu Maku-lehden kanttarellipiirakasta.



Tattipiirakka
piirakkavuoallinen

Pohja:
100 g margariinia tai voita
2 dl( hiivaleipä)jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl juustoraastetta
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
1 reilun kokoinen sipuli
öljyä
1 l tuoreita tatteja tai muita sieniä
1 prk (2 dl) ranskankermaa
1 pss herkkutatti- tms. keittoaineksia
mustapippuria
basilikaa
2 munaa

Pinnalle:
1 dl juustoraastetta
(kirsikkatomaatin puolikkaita)
(ruohosipulia)

Sekoita rasva ja hiivaleipäjauhoihin sekoitettu leivinjauhe keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon juustoraaste ja vesi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin.

Hienonna sipulit ja kuullota öljytilkassa pannulla. Lisää sitten puhdistetut ja pilkotut sienet. Anna nesteen haihtua sienistä välillä sekoittaen. Pyöräyttele sieni-sipuliseosta muutaman minuutin ajan ja kaada joukkoon ranskankerma ja keittoainekset. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Mausta seos mustapippurilla ja basilikalla. (Lisää vettä, jos täyte on melkein tahnamaista.) Sekoita vähän jäähtyneeseen täytteeseen munat ja kaada seos piirakkapohjan päälle. Koristele halutessasi kirsikkatomaatin puolikkailla. Ripottele päälle lopuksi juustoraastetta.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Peitä piiras leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta uhkaa tummua liikaa.