Pussin pohjalla sattui olemaan sopivasti puoli desiä basmatiriisiä, jotta Tuija Ruuskan Kasviskeittiö-kirjassa oleva basmatiriisivanukas pääsi kokeiluun. Jälkkäristä tuli aika jouluista, eikä basmatin hieno maku erottunut ihan niin paljoa kuin olisi voinut odottaa. Oli kuitenkin ihan hyvää, varsinkin kun cashewpähkinöitä ropsahti reilusti yli ohjeen.. :D Ja sopii tosiaan hyvin joulunajan jälkkäriksi, varsinkin jos tykkää riisipuurosta. Meidän keittokomerossa tehtiin vain puolikas alla olevasta ohjeesta, vanukasta siitä syntyi juuri sopivasti kaksi Kartio-mukillista.



Basmatiriisivanukas
4 annosta

2-3 rkl voita tai margista
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 dl (paahdettua) rouhittua cashewpähkinää (meillä oli reilusti enemmän, lisäksi myös manteleita)
1 dl basmatiriisiä
3-4 rkl täysruokosokeria (me laitoimme puolet tavallista, puolet fariinisokeria)
n. 4 dl maitoa
1 tl vaniljajauhetta tai -sokeria
2 rkl sitruunamehua

Sulata margis kattilassa. Lisää kaneli, kardemumma ja puolet (huom!!) cashewpähkinöistä. Pyötäytä ja hauduta miedolla lämmöllä pari minuuttia puulastalla sekoittaen. Lisää riisi, sokeri ja suurin osa maidosta. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes riisi on melkein pehmeää. Lisää loppu maidosta tarvittaessa. Kun riisi on melkein valmista, lisää vanilja ja sitruunamehu.

Jäähdytä riisiä hetki. (Paahda tässä välissä loput pähkinät, mikäli eivät ole valmiiksi paahdettuja.) Laita kuppien pohjalle hieman pähkinöitä. Lisää puoleen väliin asti massaa, ja ripottele päälle loput pähkinät. Lisää sitten loppu vanukas päälle. Laita vanukkaat hetkeksi jääkaappiin vetäytymään. Irrota vanukkaat kupeista (Santtu sai pienellä veitsiliikkeellä vanukkaat irtoamaan), ja tarjoile runsaan marjasoseen kera.

Marjasose

marjoja (meillä mansikoita)
tomusokeria
(sitruunamehua)

Sulata marjat ja soseuta sauvasekottimella. Lisää maun mukaan tomusokeria ja sitruunamehua, ja surauta vielä lopuksi sauvasekottimella.