Tämä ohje löytyi Pirkan sivuilta, ja sopi loistavasti osaksi meidän omenoista-eroon-projektia. Ohje muuttui matkan varrella aikasta paljon: Omenoita upposi enemmän kuin alkuperäisessä, mutta sokeri taasen vähentyi jonkin verran. Pohjataikinaan tuli kaurahiutaleita ja grahamjauhoja, ja osa rahkasta korvautui maustamattomalla jogurtilla. Niin, ja alla oleva ohje on pienehkölle uunipellilliselle, eikä piirakkavuualle, joten mitat ovat sen mukaan. Lopputuloksesta tuli hauska: Pinnan murut muistuttivat kauraomenapaistoksesta, ja rahkajogurttiseos pehmensi omenoiden makua mukavasti.



Omena-ansa
pieni uunipellillinen (30*36 cm)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl (pika)kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja
3 dl (ruskeaa) sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl leivontaan sopivaa margista sulatettuna
Puoleen pohjataikinasta lisätään
2,25 dl maustamatonta jogurttia (0,1% rasvaa)
2 kananmunaa

Päälle:
1 l hapahkoja omenoita kuutioituna
(tilkka sitruunamehua)
500 g maitorahkaa

2,5 dl maustamatonta jogurttia (0,1% rasvaa)
1 dl (ruskeaa) sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
4 munaa
1/2 pohjan muruseoksesta

Pilko omenat ja lisää tilkka sitruunamehua, mikäli kaapista sattuu löytymään. Siirry sitten pohjataikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon sulatettu margis. Jaa seos kahteen osaan ja sekoita toiseen puoleen taikinasta jogurtti ja kananmuna. (Toinen puoli taikinaa, tai siis muruseosta, tulee myöhemmin piirakan päälle.) Kaada se puoli taikinasta, johon jogurtti on lisätty, leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle omenakuutiot. Sekoita yhteen rahka, maustamaton jogurtti, sokeri, vaniljasokeri sekä lopuksi kananmunat. Levitä rahkaseos omenakuutioiden päälle. Ripottele pinnalle sivuun laitettu muruseos (eli puolikas pohjataikinasta). Kypsennä 200C uunin alatasolla n. 40-45 min. Tarjoa jäähtyneenä.