Teimme tänään aurinkopuusteja, jotka ovat mainio vaihtoehto sämpylöille. Ne ovat myös mitä maukkainta pikniksyömää, kannattaa kokeilla! Ohje on muokattu aikoinaan ilmestyneestä Sunnuntain leivontakoululehtisestä, jossa oli tomaattipuusteja.

Aurinkopuustit

32 kpl

Taikina:
5 dl vettä tai maitoa
1 - 1 1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
4 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl neljän viljan / moniviljahiutaleita
4-6 dl vehnäjauhoja
100 g leivontaan sopivaa margista

Täyte:
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (meillä meni ehkä 2/3 purkista)
2 dl emmentaljuustoraastetta
2 rkl kuivattua basilikaa tai oreganoa (me laitettiin basilikaa)

Päälle:
vettä
auringonkukansiemeniä

Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen suola ja sokeri. Lisää taikinanesteeseen desi jauhoja, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää grahamjauhot desi kerrallaan, ja sen jälkeen kaurahiutaleet ja neljän viljan hiutaleet. Lisää loput vehnäjauhot vähitellen ja sekoita loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini joukkoon. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30min.

Taikinan kohoamista odottaessa voit valmista täytteen. Valuta tomaateista öljy pois ja leikkaa saksilla pieniksi paloiksi. Raasta juusto. Sekoita juusto, tomaatit ja oregano/basilika keskenään.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahtia. Kauli taikinanpuolikas levyksi (noin 30*40cm) ja levitä päälle puolet täytteestä. Kääri taikina tangoksi ja jaa 16 palaan. Toista sama toiselle taikinanpuolikkaalle. Nosta palat leivinpaperin päälle pellille, ja anna kohota liinan alla n. 30min.

Laita uuni lämpenemään 225C. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista uunin keskitasolla n. 12min.