Kesäkurpitsa-purjososekeitto
1/2 purjo
2 valkosipulinkynttä
2 pienehköä kesäkurpitsaa
kasvislientä (vettä+kasvisfondia)
kuivattua timjamia
suolaa, mustapippuria
2 dl ruokakermaa
Tarjoiluun:
kurpitsansiemeniä
savutofua
Leikkaa purjo pitkittäin kahtia ja pese. Pilko puolikas purjo (myös suurin osa vihreästä osasta) ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä kattilan pohjalla ja kuullota siinä sipulit. Lisää pilkotut kesäkurpitsat ja sen verran kasvislientä, että kesäkurpitsat peittyvät hädin tuskin. Mausta timjamilla ja mustapippurilla ja keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Paahda sillä välin kuivalla pannulla siemenet ja öljytilkassa savutofu.
Soseuta keitto ja lisää siihen ruokakerma sekä tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. Kiehauta ja tarjoile siementen ja tofun kanssa.
]]>Mozzarella-munakoisopaistos
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
muutama tomaatti
tölkillinen kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
hyppysellinen kuivattua timjamia
hyppysellinen kuivattua oreganoa
suolaa
mustapippuria
ruukku basilikaa
1 munakoiso
pallo mozzarellaa
Tarjoiluun:
pehmeää vaaleaa leipää kastikkeen syömiseen
Aloita valmistamalla tomaattikastike. Pilko sipuit ja valkosipulit ja kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää pilkotut tomaatit sekä tölkillinen säilöttyjä tomaatteja liemineen. Murskaa säilötyt tomaatit pannulla. Lisää mausteet basilikaa lukuun ottamatta ja anna kastikkeen porista munakoisojen paistamisen ajan. Lisää loppuvaiheessa basilika.
Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paahda viipaleet vähässä öljyssä kauniin ruskeiksi.
Pilko mozzarella ja kokoa paistos. Laita pohjalle puolet tomaattikastikkeesta, tämän jälkeen puolet munakoisoista ja puolet mozzarellasta. Tee samoin lopuille aineksille. Paista paistosta 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile pehmeän vaalean leivän kanssa.
]]>
Marjapiirakka
Pohja:
100 g tummansinistä Keijua
1 dl raakaruokosokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 pkt pehmeää (silken) tofua
1 dl raakaruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl marjoja (meillä mustikoita ja vadelmia)
Tee ensin pohja. Sekoita kiinteään rasvaan sokeri ja vehnäjauhot. Painele seos piirakkavuuan pohjalle ja paista 175 asteessa 5 minuuttia. Tee sillä aikaa täyte: Sekoita tofu ja sokerit esimerkiksi sauvasekoitimella. Lisää lopuksi marjat. Ota pohja uunista ja lisää täyte. Jatka paistamista n. 30 minuuttia.
]]>Porkkana-cashewpihvit
(n. 12 kpl)
500 g porkkanoita
1 dl cashewpähkinöitä
2 rlk ananas- tai appelsiinimehua
2 kananmunaa
2 dl hienonnettuja yrttejä (esim. persilja, ruohosipuli, basilika)
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
2-4 rlk vehnäjauhoja tai korppujauhoja
öljyä ja voita paistamiseen
Mittaa cashewpähkinät ja mehu kulhoon ja anna liota 5 minuuttia. Pilko pähkinät mahdollisimman pieneksi. Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista koe-erä pannulla. Lisää tarpeen mukaan kananmunaa tai vehnäjauhoja.
Maa-artisokkarisotto
Maa-artisokkapyre:
1 sipuli
5 isoa maa-artisokkaa
1 rkl öljyä
1 rkl voita
1,5-2,5 dl vettä
Risotto:
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
4 rkl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
6 dl kasvislientä
4 rkl voita
1 dl raastettua parmesaania
2 tl sitruunamehua
(suolaa)
Lisäksi:
jotain rapeaa (maa-artisokkasipsejä, pähkinöitä)
jotain hapokasta (meillä tomaatti-basilika-viinietikka-salaatti)
Tee ensin pyree. Kuori ja leikkaa maa-artisokat paloiksi, kuori ja hienonna myös sipuli. Paahda maa-artisokkia öljyssä isossa kattilassa tai syvällä paistinpannulla, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita. Lisää voi ja sipuli ja paahda vielä minuutti. Lisää vettä sen verran, että kasvikset suunnilleen peittyvät. Hauduta kypsäksi (n. 10 min). Siivilöi tarvittaessa hieman lientä pois ja soseuta kasvikset pehmeäksi soseeksi. Siirrä sivuun ja tee loppu risotto.
Hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes riisi saa lasimaisen pinnan. Varo ruskistamasta. Lisää viini ja anna imeytyä riisiin. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä usein sekoittaen. Kun riisi on napakan kypsää, lisää voi, maa-artisokkapyree, parmesaani ja sitruunamehu. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile jonkin rapean ja jonkin hapokkaan kanssa.
]]>Keiton aineet ovat summittaisia, sillä juuresten suhteet eivät ole tärkeitä ja mausteitakin voi säätää hetken mieltymysten mukaan. Varaa keiton kanssa jotain pureskeltavaa; pähkinöitä, siemeniä tai krutonkeja.
Kookos-lanttusosekeitto
öljyä
sipuli
pari valkosipulinkynttä
ison appelsiinin kokoinen pala lanttua
pari porkkanaa
pari perunaa
kasvislientä
suolaa, pippuria
juustokuminaa
chiliä
hunajaa
pieni purkki kookosmaitoa
Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna tilkka öljyä ja kuullota siinä sipulit. Kuori ja pilko sillä välin lanttu, perunat ja porkkanat. Lisää juurekset ja sen verran kasvislientä (tai vettä+fondia), että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös ensimmäinen erä mausteita.
Keitä kypsäksi, soseuta ja lisää kookosmaito. Anna keiton kiehahtaa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
]]>Suklaakakku
Pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
50 g tummaa suklaata rouhittuna
Täyte:
1 dl laimennettua appelsiinimehua
1-1,5 dl viikunahilloa (voi korvata aprikoosihillolla)
Kuorrute:
150 g tummaa suklaata
2 rkl rypsiöljyä
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoira keskenään jauhot, siivilöity kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita muna-sokeriseokseen. Lisää lopuksi rouhittu suklaa.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa puolisen tuntia. Jäähdytä kakku.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta appelsiinimehulla ja levitä väleihin hilloa. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa, sekoita öljy ja levitä kakun päälle.
]]>Pekaani-puolukkakakku
2,5 dl tuoreita tai jäisiä puolukoita
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,6 dl rypsiöljyä
1 dl maustamatonta jogurttia
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1,5 dl kevyesti rouhittuja pekaanipähkinöitä
Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka. Sekoita sokerit, öljy, jogurtti, appelsiininkuori ja munat keskenään. Lisää puolukat.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola, kardemumma ja pähkinät keskenään ja yhdistä puolukka-sokeriseokseen.
Kaada vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.