Sain työkaverilta meheviä maa-artisokkia, joista ajattelin tehdä sosekeiton. Viime syksyisestä Glorian Ruoka ja Viini-lehdestä löysin kuitenkin jotain jännittävämpää: maa-artisokkarisoton. Risotosta tuli todella hyvää, varsinkin kun sen seurana oli rapeita pähkinöitä ja hapokasta tomaattisalaattia, jotka toimivat vastapainona lähes toffeemaiselle risotolle.

Maa-artisokkarisotto

Maa-artisokkapyre:

1 sipuli

5 isoa maa-artisokkaa

1 rkl öljyä

1 rkl voita

1,5-2,5 dl vettä

Risotto:

1-2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

4 rkl rypsiöljyä

3 dl risottoriisiä

1 dl valkoviiniä

6 dl kasvislientä

4 rkl voita

1 dl raastettua parmesaania

2 tl sitruunamehua

(suolaa)

Lisäksi:

jotain rapeaa (maa-artisokkasipsejä, pähkinöitä)

jotain hapokasta (meillä tomaatti-basilika-viinietikka-salaatti)

Tee ensin pyree. Kuori ja leikkaa maa-artisokat paloiksi, kuori ja hienonna myös sipuli. Paahda maa-artisokkia öljyssä isossa kattilassa tai syvällä paistinpannulla, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita. Lisää voi ja sipuli ja paahda vielä minuutti. Lisää vettä sen verran, että kasvikset suunnilleen peittyvät. Hauduta kypsäksi (n. 10 min). Siivilöi tarvittaessa hieman lientä pois ja soseuta kasvikset pehmeäksi soseeksi. Siirrä sivuun ja tee loppu risotto.

Hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes riisi saa lasimaisen pinnan. Varo ruskistamasta. Lisää viini ja anna imeytyä riisiin. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä usein sekoittaen. Kun riisi on napakan kypsää, lisää voi, maa-artisokkapyree, parmesaani ja sitruunamehu. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile jonkin rapean ja jonkin hapokkaan kanssa.