Meidän keittiössämme kesäkurpitsa voittaa lähes aina munakoison, ja munakoisoa tulee käytettyä todella vähän. Tällä kertaa teimme kuitenkin poikkeuksen, ja väsäsimme paahdetuilla valkosipuleilla maustettua munakoisotahnaa. Munakoisotahna on monen maan keittiössä tuttu ruoka, ja pienellä googlailulla löysinkin sille mm. seuraavia nimiä: Baba ghanoush, baba ghannouj, baba ghannoug, muttabel, mutabal ja melitzanosalata. Viimeistä käytetään Kreikassa, ja muut ovat munakoisotahnoja Lähi-idästä. (Lisätietoa Wikistä.) Meidän versiomme seuraili muuten klassisen munakoisotahnan ohjeita, mutta valkosipulit paahdettiin munakoison mukana uunissa.
Munakoisotahna
1 munakoiso
puolet kokonaisen valkosipulin kynsistä
suolaa
mustapippuria
muutama rkl sitruunamehua
muutama rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua persiljaa
koristeluun seesaminsiemeniä ja ruohosipulia
Laita uuni lämpiämään 200 asteiseksi. Pese munakoiso huolellisesti ja halkaise se kahtia. Aseta puolikkaat leivinpaperoidulle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Lisää uunipellille myös valkosipulinkynnet kuorineen. Paista munakoisoja ja valkosipuleita uunissa, kunnes valkosipulit ovat paahtuneita (n. 20 min) ja munakoisot lösähtäneitä (30-45 min). Jäähdytä.
Kaavi munakoison sisus kuoresta, heitä kuori pois. Lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja mausteet. Soseuta sauvasekoittimella. Koristele valmis tahna esimerkiksi seesaminsiemenillä ja ruohosipulilla.