Muutama viikko sitten etsiskelin suomenkielisistä blogeista kurpitsapiirakan ohjetta, eikä oikein mistään tuntunut löytyvän. Blogitelepatiaa on ilmiselvästi ilmassa, sillä nyt kurpitsapiirakka löytyy muun muassa Liemestä, Prinsessakeittiöstä, Voisilmäpelistä ja Pastanjauhajilta, ja tietenkin meiltä.

Olin maistanut kurpitsapiirakkaa vain kerran aiemmin, supisuomalaisella lukion kotitalouden tunnilla. Muistelin kurpitsapiirakan maistuvan piparkakkutaikinalta, ja koska pidän mausteisista leivonnaisista, olen jo vuosia halunnut kokeilla piirakkaa uudemman kerran. Lukioaikainen ohje ei enää ollut tallessa, joten päädyin Maku-lehden ohjeeseen, joka löytyy linkin takaa. Kuten lukioaikaisessa piirakassa, myös meidän kurpitsapiirakassamme oli paljon yhteistä piparitaikinan kanssa! Piirakasta tuli (uskomatonta kyllä) ehkä jopa liian mausteinen makuuni, joten alla on hieman vähämausteisemmaksi muokattu versio.

Kurpitsapiirakka

piirakkavuoallinen (halk. 23 cm?)

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja
100 g leivontaan sopivaa margariinia
2 tl sokeria
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Täyte:

1 tlk (á 420 g) kurpitsasosetta
3 munaa
1 prk (2 dl) kermaviiliä
2 dl fariinisokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
0,5 tl muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
alle 1/4 tl jauhettua neilikkaa

Nypi jauhot, rasva ja mausteet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja vie vuoka kylmään. Laita uuni sitten lämpenemään, ja siirry täytteen tekoon. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi ja jätä tekeytymään.

Paista sitten pohja: Pistele jäähtynyt pohja haarukalla ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja kaada päälle täyte. Laita piirakka takaisin uuniin ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.
Tarjoile kurpitsapiirakka lämpimänä tai kylmänä jäätelön, konjakilla maustetun kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.