Härkäpapuja sarvista-kirjasta löytyy perunarotien ohje, joka ratkaisee hyvin "äkkiä jotain välipalaa"-dilemman. Tätä voi soveltaa myös "tekis mieli leipää muttei oo aikaa leipoa"- ja "tän muhennoksen kanssa sopis varmaan joku leipä" -tilanteet.

Perunarotit

6 kpl

3 perunaa (tai neljäkin, jos villiksi ryhtyy)

0,5 dl perunoiden keitinvettä

0,5 tl suolaa

2 rkl öljyä

1 dl vehnäjauhoja

1 dl ohrajauhoja (tai meidän tapauksessa 0,5 dl graham- ja 0,5 dl ruisjauhoja)

öljyä paistamiseen

Kuori, pilko ja keitä perunat. Ota keitinvettä talteen puolisen desiä, ja valuta loput pois. Survo perunat muussiksi, lisää keitinvettä, suolaa ja öljyä. Sekoita vähitellen joukkoon jauhot. Jos taikina tahtoo hajota, vaivaa sitä pieni hetki.

Jaa taikina kuuteen osaan. Kauli jokaisesta palasta jauhotetulla alustalla ohuehkoja lettuja (12-15 cm halkaisija). Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä, ja paista roti kummaltakin puolelta pilkukkaaksi. Älä lisää öljyä joka rotin kohdalla, vaan ainoastaan tarpeen vaatiessa. Tarjoile lämpimänä.