Pakkaseen täytyi tehdä tilaa omenoille, joten sieltä piti poistaa jotain tilaa vievää. Uhriksi päätyivät raparperinpalat, jotka olivat pötkötelleet jäätelöboksissa alkukesästä asti. Perinteiset raparperipiirakat ovat aina hyviä, mutta tällä kertaa kokeilimme Vegemiseiltä löytyvää raparperikeikauksen ohjetta. Kakku on mausteinen ja kostea, ja sen kanssa kannattaa tarjoilla vaniljajäätelöä tahi -kastiketta. Tai puoliksi sulanutta vaniljajäätelöä, joka täyttää sekä jäätelöä että kastiketta haluavien toiveet.

Raparperi-omenakeikauskakku
kakkuvuoallinen

 

Pohjalle:
50 g leivontaan sopivaa margariinia
1 dl fariinisokeria

5-7 dl raparperinpaloja
2 dl omenanpaloja


Taikina:
150 g leivontaan sopivaa margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia

 

Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin isokokoinen leivinpaperi. Leivinpaperia saa jäädä reilusti pohjan ulkopuolelle, sillä sulava rasva voi helposti valua vuoasta pois, jolloin paperi estää sitä valumasta uunin pohjalle asti.

 

Jos käytät pakastettua raparperia, sulata se, ja valuta ylimääräinen vesi pois. Pilko omenat ja sekoita ne raparperinpaloihin. Jos raparperi tuntuu edelleen kovin kostealta, kannattaa siihen ripotella hieman perunajauhoja. Levitä 50 grammaa rasvaa kakkuvuoan pohjalle.Ripottele päälle fariinisokeri sekä raparperin- ja omenanpalat. Pistä uuni lämpenemään viimeistään tässä vaiheessa (175C).

 

Vaahdota 150 grammaa pehmeää rasvaa ja kaksi desiä sokeria. Lisää vaahtoon yksitellen huoneenlämpöiset munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan niin, että siitä tulee tasaista. Levitä taikina vuokaan raparperiseoksen päälle. Paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Kumoa jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.