Wikipedian mukaan panzanellassa käytettävän leivän tulisi olla toskanalaista, suolatonta, puu-uunissa paistettua leipää, joka olisi vähintään päivän, mutta enintään viikon vanhaa. Me rikoimme jokaista näistä ohjeista, kun käytimme tomaatti-leipäsalaattiimme tuoretta suomalaista paahtoleipää. O-ou. Kaikista rikkomuksista huolimatta (vai niistä johtuen?) salaatti maistui parvekkeella istuessa oikein hyvältä. Parvekkeella muistui myös mieleen, että salaattiin oli tarkoitus lisätä ruohosipulia. Raukat retkottivat kukkalaatikosta, enkä edes tiedä, johtuuko se liiasta vai liian vähästä vedestä.

1243276088_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Panzanella

4 viipaletta paahtoleipää (ruis tai monivilja käy hyvin)

4-5 tomaattia

1/2 rasiallista kirsikkatomaatteja/miniluumutomaatteja

1/2-1 ruukku basilikaa

viinietikkaa (balsamico tai muu)

oliiviöljyä

mustapippuria myllystä

suolaa

1/2 paprika

1/3 kurkku

Paahda paahtoleipä rapeaksi. Jos paahtoleipä on kovin tuoretta, kannattaa se paahdon jälkeen jättää hetkeksi paahtimeen. Poista halutessasi kuoret, ja kuutioi leipä. Pilko tomaatit, puolita kirsikkatomaatit ja revi basilika. Sekoita kaikki ainekset paprikaa ja kurkkua lukuun ottamatta. Viinietikkaa ja öljyä kannattaa laittaa reilusti, sillä ne toimivat (tomaateista irtoavan mehun lisäksi) leivän kostuttajina. Anna salaatin maustua vähintään vartti, mielellään tunti. Lisää kuutioitu paprika ja kurkku. Tarjoile ja nauti.