Wikipedian mukaan panzanellassa käytettävän leivän tulisi olla toskanalaista, suolatonta, puu-uunissa paistettua leipää, joka olisi vähintään päivän, mutta enintään viikon vanhaa. Me rikoimme jokaista näistä ohjeista, kun käytimme tomaatti-leipäsalaattiimme tuoretta suomalaista paahtoleipää. O-ou. Kaikista rikkomuksista huolimatta (vai niistä johtuen?) salaatti maistui parvekkeella istuessa oikein hyvältä. Parvekkeella muistui myös mieleen, että salaattiin oli tarkoitus lisätä ruohosipulia. Raukat retkottivat kukkalaatikosta, enkä edes tiedä, johtuuko se liiasta vai liian vähästä vedestä.
Panzanella
4 viipaletta paahtoleipää (ruis tai monivilja käy hyvin)
4-5 tomaattia
1/2 rasiallista kirsikkatomaatteja/miniluumutomaatteja
1/2-1 ruukku basilikaa
viinietikkaa (balsamico tai muu)
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa
1/2 paprika
1/3 kurkku
Paahda paahtoleipä rapeaksi. Jos paahtoleipä on kovin tuoretta, kannattaa se paahdon jälkeen jättää hetkeksi paahtimeen. Poista halutessasi kuoret, ja kuutioi leipä. Pilko tomaatit, puolita kirsikkatomaatit ja revi basilika. Sekoita kaikki ainekset paprikaa ja kurkkua lukuun ottamatta. Viinietikkaa ja öljyä kannattaa laittaa reilusti, sillä ne toimivat (tomaateista irtoavan mehun lisäksi) leivän kostuttajina. Anna salaatin maustua vähintään vartti, mielellään tunti. Lisää kuutioitu paprika ja kurkku. Tarjoile ja nauti.