Retkellä on erityisen mukavaa, jos eväänä on itse tehtyjä sämpylöitä. Tällä kertaa sämpylöiden ohje oli napattu Maku-lehden sivuilta. Sämpylöihin tuli auringonkukansiementen ja seesaminsiementen lisäksi juustoa, nam. Ohjeessa oli valtava määrä hunajaa, ja vähensimmekin sen määrää radikaalisti.
Juustoiset siemensämpylät
30-35 sämpylää
1 1/2 dl (100 g) pinjan- tai auringonkukansiemeniä
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-1,5 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
150 g juustoa raasteena (meillä goudaa. myös emmental erinomaista)
noin 9 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
50 g margariinia sulatettuna
Pinnalle
seesaminsiemeniä
Paahda pinjan-/auringonkukansiemenet halutessasi kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä, näin ne saavat lisää makua. Rouhi siemenet veitsellä.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää maitoon suola, hunaja, siemenrouhe, juustoraaste ja noin puolet jauhoista. Sekoita. Alusta taikinaan loput jauhot ja rasva. Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi.
Jauhota leivinpöytä ja tee taikinasta kaksi 45 cm:n pituista tankoa. Leikkaa tangot 16 palaan ja pyöritä sämpylöiksi. Kohota vielä noin 30 min. Voitele maidolla ja ripota pintaan seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 12 min.