Hesari ohjeisti pääsiäisenä sopivasti rahkapiirakan tekoon: ohje ilmestyi juuri, kun olin muutenkin kaavaillut tekeväni persikka-rahkapiirakkaa. Hesarin ruokasivut on siitä hauskoja, että jokaisena juhlana ja merkkipäivänä voi odottaa saavansa teemaan sopivia ruokia, mutta ikinä ei tiedä, mitä täsmälleen saa. Seuraavaksi on tulossa vappu. Mistä vetoa, että ohjeissa on jonkinlainen munkkiohje tai perunaa sisältävä pikniksalaatti? ;) Viime vappuna Hesarissa taisi olla tippaleipien ohje, joten sitä ei ehkä tällä kertaa löydy.

Rahkapiirakka keräsi kehuja, vaikkei se onnistunut kovinkaan hyvin. Taikinaa oli nimittäin todella paljon, ja reunukset paisuivat uunissa varmaan viisisenttisiksi. Vinkki: tee taikinalevystä suosiolla ohut, ja leivo ylijäävästä taikinasta pieniä rahkapiirakoita. Meillä oli puolessa rahkapiirakassa persikkaa ja toisessa puolessa rusinaa.

1239538397_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

(Persikka)rahkapiirakka

Pohja:

125 g voita/margariinia

1/2 rkl kardemummaa

2 1/2 dl maitoa

25 g hiivaa

1 dl sokeria

1/2 tl suolaa

1 kananmuna

noin 8 dl vehnäjauhoja (noin 550 g)  

Voiteluun:

1 kananmuna ja ripaus suolaa

Täyte:

iso purkki persikanpuolikkaita TAI 1-2 dl rusinoita (me teimme puolet-puolet: toiselle puolelle pikku purkki persikoita viipaloituna, ja toiselle puolelle rusinoita)

500 g maitorahkaa

1 1/2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 dl kermaa

2 kananmunaa

1 sitruunan kuori ja -mehu

Varaa ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sulata rasva ja lisää kardemumma, näin saat kardemummasta hyvin maut irti. Lisää maito ja sekoita. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhon pohjalle, lisää rasva-maitoseos ja sekoita hyvin. Lisää sokeri, suola ja kananmuna hyvin sekoittaen. Lisää jauhoja vähän kerrallaan samalla taikinaa vaivaten. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhon reunoista. Yleiskone tai sähkövatkain taikinakoukuilla on oiva apuri. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa ilmakuplat pois. Jos teet yhden ison piirakan, kauli taikina uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. (Pyyhi leivinpöytä ensin kostealla pyyhkeellä, jotta leivinpaperi pysyy hyvin paikoillaan.) HUOM! Jos taikinasta tuntuu jäävän vähänkään yli, kannattaa tehdä myös pieniä rahkapiirakoita. Jos haluat pieniä rahkapiirakoita, pyöritä taikinasta pikkupullia. Anna kohota noin 30 minuuttia.

Valmista sillä välin täyte. Jos teet yhden ison piirakan, tee täyte kokonaan. Jos teet pikkupullia, riittää täytettä puolet ohjeen määrästä. Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori ja purista sen jälkeen mehu. Sekoita kaikki täytteen ainekset rusinoita ja persikoita lukuun ottamatta keskenään. viipaloi persikat ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita voitelua varten kananmuna ja ripaus suolaa. Jos teet ison piirakan, voitele piirakan reunat. Ylijääneen kananmunan voi sekoittaa täytteeseen. Levitä pohjalle rusinat tai persikkaviipaleet. Kaada täyte pohjan päälle.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kun nostat vähän piirakan kulmaa, näet onko pohja kauniin ruskea. Jos teet pieniä piirakoita, paina esimerkiksi lasilla syvennys pikkupulliin, voitele reunat ja täytä syvennys rahkatäytteellä. Paista pikkupiirakoita 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.