Olemme syöneet viime aikoina varsin paljon kaalia, sillä kahden hengen taloudessa saa tehtyä yhdestä suuresta kaalinpäästä lukemattoman määrän eri ruokia. Viimeiset kaalisuikaleet tuhottiin Yhteishyvän kaalipiirakkaan. Piirakka oli täyttävää, ja voisin hyvin kuvitella piirakan vaikkapa keväisen pyöräretken evääksi.

Kaalipiirakka

uunipellillinen

Täyte:

1 pieni valkokaali

muutama desi vettä

suolaa

50 g voita/margariinia

2 - 3 rkl siirappia

1 rkl väkiviinaetikkaa

2 porkkanaa raastettuna karkeaksi raasteeksi.

parin desin pakastepussi paistettuja suppilovahveroita

Taikina:

0,5 l kaalin keitinvettä

1,5 tl suolaa

2 rkl sokeria

35 g hiivaa (reilu puoli palaa)

6 dl vehnäjauhoja

4 dl sämpyläjauhoja

100 g leivontamargariinia

Voiteluun ja pinnalle:

munaa

auringonkukansiemeniä

Valmista ensin täyte. Paloittele kaali pieniksi suikaleiksi kattilaan ja lisää siihen vettä ja suolaa sen verran, että saat kaalin keitetyksi pehmeäksi. Kaada sitten keitinvesi taikinakulhoon jäähtymään ja lisää vettä sen verran, että lientä on puoli litraa. Lisää kaalikattilaan voi ja siirappi. Hauduta kaali sekoittaen pehmeäksi ja mausta lopuksi etikalla. Lisää porkkanaraaste ja paistetut suppilovahverot. Jäähdytä ja valuta vielä mahdollinen neste pois.

Sekoita nesteeseen kädenlämpöisenä suola, sokeri ja murennettu hiiva. Sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää vähitellen jauhot, ensin sekoittaen, sitten alustaen. Lisää alustamisen lopussa taikinaan huoneenlämmössä pehmennyt rasva. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi.

Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja peitä levyn toinen puoli noin 1,5 cm paksulla kaalikerroksella. Käännä toinen puoli taikinalevystä päälle. Tasoita piirakan reunat, ummista ne ja muovaa ylijäämätaikinasta ristikko piiraan pintaan. Kohota piirakkaa vielä vähän aikaa peitettynä.

Voitele piirakka munalla ja koristele siemenillä. Pistä pintaan haarukalla tai piikillä muutama reikä höyrynpoistoaukoiksi. Kypsennä piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Piirakan kypsyyden näet piirakkaa pohjasta nostaen. Kun piirakka on kypsä, pohjataikina on ruskeaa.