Punajuuri värjää kaiken niin tehokkaasti, että alla oleva ruoka näyttää nopeasti katsottuna punajuuriraasteelta. Todellisuudessa siinä on melkoisen maittavaa punajuuririsottoa, jota teimme torstai-iltana seuraavan päivän työlounaaksi. Sinihomejuusto olisi sopinut tähän hyvin, mutta sitä ei sattunut olemaan kaapissa. Jos et pidä pavuista (onko sellaisia?), kannattaa korvata ne sienillä. Sieniversio olisi varmasti ollut hyvää, mutta suosimme tällä kertaa proteiinipitoisempaa vaihtoehtoa. 

Punajuuri-papurisotto
2-3 hlölle pääruuaksi

5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
öljyä
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2,2 dl risottoriisiä
300 g punajuurta (3 kpl)
1 dl kuivaa valkoviiniä
2,5 dl keitettyjä (härkä)papuja (voi korvata myös parillasadalla grammalla sieniä)
1-1,5 dl raastettua parmesanjuustoa tai maun mukaan sinihomejuustoa
koristeluun parmesanjuustoa lastuina

Aloita esivalmisteluilla: Kiehauta vesi ja murenna joukkoon kasvisliemikuutio. (Jos korvaat pavut sienillä, pilko sienet ja paista paistinpannulla öljyssä, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut. Mausta suolalla ja siirrä sivuun odottamaan.) Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Raasta vielä parmesaani tai murenna sinihomejuusto.

Sitten päästään asiaan: Kuumenna kattilassa reilu loraus öljyä ja kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää riisi. Pyörittele ahkerasti miedolla lämmöllä, kunnes riisi on kuullottunut. Tässä kestää muutama minuutti. Lisää punajuuriraaste ja valkoviini. Sekoita kunnes riisi on lähes nesteen. Lisää kauhallinen kasvislientä, ja sekoita ahkerasti. Lisää kasvislientä aina, kun riisi on lähes imenyt edellisen nesteen. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä kunnes riisi on al dente ja punajuuret kypsiä. (Et ehkä tarvitse kaikkea nestettä.) Lisää loppuvaiheessa pavut / paistetut sienet. Sekoita lopuksi risottoon parmesaani tai sinihomejuusto. Jos risotto ei ole tarpeeksi löysää, ei ole katastrofi lisätä myös hieman nestettä. Tarjoile heti.