Syksyn omenavarastot eivät ole vieläkään loppuneet, mutta laatikon pohja alkaa pikkuhiljaa häämöttää. Ehkäpä teemme vielä hilloa, kun nyt teimme piirakkaa. Alla oleva ohje on muokattu Härkäpapua sarvista-kirjasta.

 

Omena- kauratorttu
piirakkavuoallinen (24-27 cm) 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl (fariini)sokeria
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl siirappia
1,5 dl kaurakermaa tai 1 dl kauramaitoa
1 dl vettä + 2 tl omenaviinietikkaa

Täyte:
2-4 omenaa
kanelia


Kuorrute:
0,5 dl kaurakermaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl rypsiöljyä
1-1,5 dl kaurahiutaleita


Säädä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka. Valmista pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää nesteet. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasainen. Levitä taikina vuokaan. Asettele omenat pohjan päälle ja ripottele pinnalle runsaasti kanelia. Paista uunin keskiosassa 15 min.

Tee paiston aikana kuorrute. Kiehauta kuorrutteen aineet kaurahiutaleita lukuun ottamatta kattilassa. Lisää kaurahiutaleet, sekoita tasaiseksi ja levitä pohjan tortun päälle. Jatka paistamista vielä 20 minuuttia tai kunnes kuorrute on saanut väriä.