Jääkaapissa majaileva kaalinpuolikas pääsi eilen uunikäsittelyyn, kun teimme kaalilaatikkoa Ruokatorstai-kirjan ohjeella. Kaalilaatikko vie aikaa ja vaatii hieman hellan ääressä seisoskelua, mutta lopputulos on niin makoisa, että hommaan kannattaa silloin tällöin ryhtyä. Ohjeen tarjosi Sillä sipuli. Puolitimme ohjeen ja korvasimme jauhelihan soijarouheella. Kaalilaatikon ohessa tarjoiltiin puolukkaketsuppia.



Kaalilaatikko
suuri satsi

1 kg keräkaalia
3 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
(maustepippuria)
(meiramia)

1,5 dl rikottuja esikeitettyjä ohrasuurimoita
3 dl maitoa
2,5 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
suolaa

1,5 dl tummaa soijarouhetta
öljyä
soijakastiketta
paprikajauhetta
sipulijauhetta

30 g margariinia
2-3 rkl siirappia
korppujauhoja

1. Silppua kaali pieneksi ja laita suikaleet isoon kattilaan. Lisää vesi, liemikuution puolikas, mustapippuria, maustepippuria, meiramia ja suolaa. Keitä kannen alla n. 50 minuuttia.

2. Laita toiseen kattilaan ohrasuurimot, nesteet, puolikas liemikuutio ja hiukan suolaa. Keitä tätä keitosta noin puoli tuntia. Varo ettei maito pala pohjaan.

3. Kuumenna paistinpannulla reilu loraus oliiviöljyä, johon on sekoitettu paprika- ja sipulijauhetta. Lisää kuiva soijarouhe. Pyörittele hetki, kunnes soijarouhe on imenyt öljyn. Lisää loraus kerrallaan vettä. Lisää myös tilkka soijakastiketta. Paistele soijarouhetta, kunnes se ei enää ime vettä. Siirrä sivuun.

4. Sekoita kaalikattilaan ohraseos ja soijarouheseos. Lisää margariini ja siirappi. Tarkista maku ja lisää suolaa tai siirappia tarvittaessa. Kun seos on mieleisesi makuista, kaada se voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista laatikkoa 200 asteessa noin 15 min ja sitten tunnin verran 150 asteessa. Kaalilaatikosta tulee sen parempaa mitä kauemmin se saa olla miedossa lämmössä. Tarjoa kaalilaatikko puolukkaketsupin tai -survoksen kanssa.