Borssi on yksi parhaista keitoista mitä tiedän, ja päätinkin kokeilla sen tekemistä kotona. Raahasin kaupasta kaalinpään ja punajuuria, ja pyysin Santtua mukaan kokkailemaan. Puolessa välissä aineiden pilkkomista Santtu alkoi sitten ihmetellä, kuinka aion ikinä saada keittoainekset mahtumaan kolmen litran kattilaamme. Jaoimme keittoa lähestulkoon jokaiseen puhtaaseen kattilaan, ja silti emme saaneet ahdettua kaikkea kaalia keittoon. Eli: jos et tee keittoa isolle talkooporukalle, älä tee koko alla olevaa määrää!

Ohje on Insomniac Chefistä. Keitosta tuli ihan hyvää punajuuri-kaalikeittoa, mutta borssin maku jäi puuttumaan. Ehkäpä tähän pitäisi lisätä jotain happamampaa kuten hapankaalia. Ideoita?



Borssi
hillitön määrä, kannattaa vähintään puolittaa

2 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
varsiselleriä (emme laittaneet koska kaupassa ei ollut)
1,4 l kasvislientä
kourallinen-pari tuoreita yrttejä (persiljaa, basilikaa)
2 laakerinlehteä
herbes de provence-maustetta
mustapippuria
3 porkkanaa
2 perunaa
5-6 reilun kokoista raakaa punajuurta
1,8 dl ohrasuurimoita
400-500 g tomaattimurskaa
3/4 kokonaisesta kaalista
0,5 dl ketsuppia
reilu loraus omenaviinietikkaa
1 tl sokeria
pari kourallista kuivia soijasuikaleita

Kuullota silputut sipulit ja valkosipulit oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Pilko porkkanat, perunat ja punajuuret tikuiksi ja lisää kiehuvaan veteen. Lisää myös ohrasuurimot ja tomaattimurska. Suikaloi kaali. Kun ohra on jokseenkin pehmeä, lisää kaalisuikaleet, ketsuppi, viinietikka, sokeri ja soijasuikaleet. Hauduta vähintään puoli tuntia tai kunnes kyllästyt. Tarjoa ranskankerman tai smetanan kanssa.