Punajuuri on ihana juures, mutta sen valmistukseen liittyy aina riski keittiön värjääntymisestä. Tällä kertaa otimme riskin tosissamme ja kuorimme ja pilkoimme punajuuret tiskialtaassa. Homma toimi yllättävän siististi, eikä punajuuri päässyt valloittamaan seiniä tai valkoista leikkuulautaa. Jee! Keiton ohje on Kemikaalicocktailista. Pistimme keittoon puoli kiloa punajuuria ja saimme täpötäyden kolmen litran kattilallisen samettista soppaa. Keitto maistui kummallekin, vaikka itse vasta opettelen bataatin makuun.


Samettinen syyssoppa

2 osaa porkkanaa
2 osaa perunaa
2 osaa (tai vähemmän jos et niin välitä) bataattia
3 osaa punajuurta
vajaa 1  osa palsternakkaa
pala kasvisliemikuutiota
tuoretta inkivääriä raastettuna
valkosipulinkynsiä
kookosmaitoa
merisuolaa
mustapippuria
(tuoretta korianteria)
tarjoiluun raejuustoa, vuohenjuustoa, fetaa, siemeniä, pähkinöitä tms.

Teet siis minkä kokoisen satsin vaan, käytä porkkanaa, perunaa ja bataattia kaikkia yhtä paljon, punajuurta vähän reilummin kuin edellä mainittuja ja palsternakkaa hiukan vähemmän. Pilko kasvikset suunnilleen samankokoisiksi, paitsi punajuuret hieman pienemmiksi. Lisää kattilaan vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä juurekset ja lisää keittämisen loppuvaiheessa joukkoon inkivääriraaste, hienonnetut valkosipulit ja kasvisliemikuutio. Kun juurekset ovat kypsiä, soseuta keitto ja lisää kookosmaito, mustapippuri, suola ja halutessasi korianteri. Anna keiton hautua ja maun kehittyä hiljaisella lämmöllä. Tarjoile esimerkiksi raejuuston kanssa.