Vegeblogeihin tutustuminen jatkui eilen Fatfree Vegan Kitchen-blogin lasagnereseptin kokeilulla. Blogissa pyritään nimensä mukaisesti välttelemään ylimääräisiä rasvoja, mutta aivan rasvatonta ruokaa ei Susan sentään (onneksi) tee. Päädyimme lasagneen, joka ei yleensä kaikkine maitokastikkeineen ja juustoineen ole se rasvattomin ruokalaji. Lasagnen luvattiin olevan nopeatekoista, sillä pastakastikkeita ei tarvinnut haudutella. Koskapa kastikkeita ei haudutella, kannattaa satsata kunnon kastikkeeseen, joka maistuu muultakin kuin tomaattikastikkeelta. Meillä oli purkki Bionan Toscana-luomukastiketta ja purkki jotain toista pastakastiketta.

Meidän lassemme ei ollut aivan Susanin ajatusten mukainen: käytimme sipuleiden kuullottamiseen öljyä, ja muuten vegaanisen lasagnen päälle ripottelimme kourallisen ei-vegaanista emmental-raastetta. Juustoinen kuori on mielestäni aina ollut se paras osa lasagnea, joten en osannut siitä nytkään luopua. Lopputulos: Kummankin mielestä lasse oli ihan hyvää, mutta lemppariohjetta tästä ei tullut. Juustokuori oli superia. Ehkäpä kokeilemme ensi kerralla kommenttilaatikkoon putkahtaneita ohjeita..



Pinaatti-tofu-lasagne
~5 hlölle

Tomaatti-sieni-kastike:
225 g herkkusieniä
1-2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä tai vettä
~740 g pastakastiketta
(mausteita)

Pinaatti-tofu-täyte:
150 g pakastepinaattia
225 g mieluiten puolikiinteää tofua (meillä oli enemmän, kun käytimme tätä. myydään nuudeliosastolla!)
1/2 tl suolaa
vajaa 1 tl oreganoa
1/4 tl valkosipulijauhetta (meillä ei ollut, käytimme sipulijauhetta)
vajaa 1 tl basilikaa
1/4 tl rosmariinia
hyppysellinen cayennepippuria

Lisäksi:
lasagnelevyjä
parmesaani tai emmental-raastetta
foliota tai vuoan kansi

1) Pilko sienet ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit öljy- tai vesitilkassa. Lisää herkkusienet ja paista. Lisää lopuksi pastakastikkeet ja kuumenna. Maista ja mausta tarvittaessa. Me laitoimme basilikaa ja mustapippuria lisää. Siirrä kastike levyltä.

2) Muussaa tofu haarukalla. Sulata pinaatti ja sekoita tofun joukkoon. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi.

3) Pistä uuni lämpenemään 190 asteeseen. Kokoa lasagne. Tee joko kuten Susan tai niin kuin me. Me teimme näin: Kaada vuoan pohjalle kolmasosa tomaattikastikkeesta. Levitä päälle lasagnelevyjä. Tämän päälle tulee puolet tofutäytteestä. Sitten lasagnelevyjä, kolmasosa tomaattikastikkeesta, lasagnelevyjä, puolet tofutäytteestä, lasagnelevyjä ja lopuksi viimeinen kolmasosa tomaattikastikkeesta. Ripottele päälle juustoraastetta. Peitä lasagnevuoka foliolla ja laita uuniin 30 minuutiksi. Poista vuoka ja paista toiset 30 minuuttia. (Jos ruusto ei ruskistu, siirrä ylemmälle tasolle.) Anna lassen vetäytyä vähintään vartti ennen tarjoilua.