Tämä blogi on näköjään tällä hetkellä aika lailla Härkäpapua sarvista-kirjan ohjeiden kokeilua. Tänään teimme puolukkamuffinssien lisäksi sienipatonkeja, aiemmin olemme kokanneet kirjasta muun muassa herkkusienipyöryköitä, pinaattipyöryköitä ja ruis-puolukkajälkkäriä. Kirja on meillä lainassa vielä ainakin viikon, katsotaan josko vielä joku resepti päätyisi toteutukseen.:)

Nämä sienipatongit toivat mieleen syksyn, sillä harvoinpa me syksyn ulkopuolella suppiksilla herkuttelemme. Sienipatonki ei ollut yhtään hullumpi tapa tuhota kaapin perällä olleet kuivatut suppikset. Jos kotoa ei satu  löytymään kuivattuja suppiksia, käytä toki mitä tahansa tuoreita sieniä.



Sieni-sipulipatongit
3 kpl

Taikina:
2,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
3-5 dl vehnäjauhoja (me käytimme ehkä 3dl?)
1 rkl omenaviinietikkaa
0,25 dl rypsiöljyä

Täyte:
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
kourallinen kuivattuja sieniä tai 4 dl tuoreita sieniä
suolaa
mustapippuria
persiljaa

Liuota hiiva 37-asteiseen veteen. Lisää suola. Alusta taikinaan suurin osa jauhoista, etikka, öljy ja loput jauhot. Jätä taikina pehmeäksi: Voit lisätä jauhoja myöhemmin. Kohota peitettynä 30 minuuttia.

Valmista täyte taikinan kohotessa. Murusta kuivatut sienet ja laita ne likoamaan mahdollisimman vähään veteen. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy ja kuullota sipulippu. Lisää sienet vesineen ja paista, kunnes vesi on haihtunut. Lisää mausteet ja siirrä pannu pois liedeltä.

Vaivaa kohonnut taikina hyvin ja lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Jaa taikina kolmeen osaan ja kaulitse kukin suorakaiteen muotoiseksi levuksi. Levitä kolmannes täytteestä taikinan alimmalle kolmannekselle ja kääri taikina tiiviille rullalle aloittaen täytteen päästä. Nosta rulla uunipellille ja käännä päät patongin alle. Viillä pintaan viistoja viiltoja ja kohota 20 minuuttia.

Paista patonkeja 250-asteisessa uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin värisiä. Laita uunin pohjalle paistamisen ajaksi uuninkestävään astiaan vettä, jotta patongeista tulee rapeita.