Kaupasta löytyi tänään aivan ihania luumutomaatteja: päältä sopivan pinkeitä, sisältä maukkaita ja mehukkaita. Niitä päätyi tähänkin munakkaaseen, josta idea on haettu Kasvisherkkuja juhlaan-kirjasta. Munakkaan juju oli valkuaisten vaahdottaminen, joka ainakin meidän munakkaasta teki huomattavasti normaalia kuohkeamman. Makukin oli kohdallaan, kun munakasseokseen sekoitettiin artisokansydämiä, pinjansiemeniä, basilikaa, parmesaania ja niitä ihania tomaatteja.



Tomaatti-artisokkamunakas
2-4 hlölle

7 munaa (5 keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna, 2 ei-eroteltuna)
25g pinjansiemeniä
vajaa purkki (150g?) artisokansydämiä öljyssä
puoli rasiallista luumu- tai kirsikkatomaatteja
0,5-1 dl parmesaania raastettuna
kourallinen basilikanlehtiä
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita / margariinia
2 rkl oliiviöljyä

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja siirrä sen jälkeen sivuun. Vaahdota 5 valkuaista kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla kevyesti 5 keltuaista ja 2 kokonaista munaa. Kääntele valkuaisvaahto varovaisesti keltuaisten joukkoon. Puolita artisokansydämet ja luumutomaatit, raasta parmesaani ja hienonna basilika. Sekoita artisokansydämet, luumutomaatit, parmesaani, basilika ja pinjansiemenet munavaahtoon. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Kuumenna voi ja öljy laakeassa pannussa miedolla lämmöllä, kunnes rasva on sulanut. Lisää munakasseos ja paista noin 5 min, kunnes munakkaan alapinta on kullankeltainen ja rapea. Jos et pysty kääntämään munakasta lastalla, tee seuraavasti: Liu'uta munakas suurelle lautaselle. Poista paistinpannulta ylimääräinen rasva ja peitä lautanen pannulla.Käännä ylösalaisin, jolloin munakkaan on tarkoitus pudota pannuun. Paista toista puolta pari minuuttia, kunnes munakas on kypsä, mutta edelleen mehukas. Liu'uta tarjoilulautaselle, leikkaa viipaleiksi ja tarjoa heti.