Lettupannussa uskaltaudutaan tällä kertaa mukaan ruokablogien lokakuun haasteeseen, kun aihekin sattui olemaan niin sopivasti sydäntä (tai pikemminkin vatsoja) lähellä. Suklaa sopii erityisesti tällaisiin syksyisiin päiviin, kun ulkona oleva värimaailma haalistuu ja taivaskin täyttyy tuon tuosta harmaista pilvistä. Kynttilän valossa on mukava tunnelmoida, kun lautaselta löytyy suklaan täyteläistä lempeyttä ja puolukan raikasta kirpsakkuutta.

Brownie-leivoksiin vaikutteita haettiin useasta eri lähteestä. Brownie on yksi niistä harvoista suklaajutuista, joita meidän keittokomerossa ei vielä ole kokeiltu, ja nyt oli korkea aika korjata asia. Suklaata täydentämään valittiin Ylimuulin suitsutuksen ansiosta jäädykettä, joka siis maustettiin syksyisesti puolukalla. Alla olevassa ohjeessa jäädykkeen määrää ei muuten ole optimoitu leivosten määrään, vaan jäädykettä tulee puolisen litraa.

 

Puolukka <3 Suklaa 

Aloita toki jo tänään, ja pistä muutama banaani pakkaseen. Voit sitten sopivana päivänä valmistaa jäädykkeen muutamassa hetkessä, eikä silloin tarvitse harmitella banaanien puuttumista. Valmista ensin jäädyke, ja tee sitten browniet. 

Browniet
24 pientä mutta ah niin täyteläistä palaa 

200 g leivontaan sopivaa margista
200 g tummaa suklaata 70%
3 dl sokeria
3 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
1,5 dl karkeaksi rouhittuja pähkinöitä (esim. parapähkinöitä, hasselpähkinöitä, manteleita, saksanpähkinöitä)
kaakaojauhetta koristeluun
 

Mittaa margis kasariin ja sulata keskilämmöllä. Siirrä kasari pois levyltä. Pilko suklaa pieneksi ja sekoita margiksen joukkoon. Sekoittele kunnes suklaa sulaa. (Laita hetkeksi kasari takaisin levylle, jos tuntuu, ettei suklaa millään muuten sula. Älä kuitenkaan turhaan lämmittele tässä vaiheessa.) Sekoita suklaarasvaseokseen sokeri. Lisää yksitellen kananmunat ja sekoita voimakkaasti. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri, leivinjauhe ja hyppysellinen suolaa. Siivilöi jauhoseos suklaaseokseen. Rouhi pähkinöitä puolisentoista desiä ja lisää taikinaan. Vuoraa noin 21cm*28cm kokoinen vuoka leivinpaperilla, ja kaada taikina vuokaan. Paista 175C noin 25-30 min, tai kunnes pinta on paistunut, mutta sisus on vielä reilusti kostea. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten 24 pieneen palaan (eli 4*6). Koristele kaakaojauheella ja nauti jäädykkeen kera. 

Puolukkajäädyke
puolisen litraa 

3 pienehköä banaania
2 dl puolukoita
väh. 1 rkl vaniljasokeria
 

Puolita banaanit kuorineen päivineen ja tyrkkää pakkaseen ainakin muutamaksi tunniksi, tai vaikka seuraavaan päivään. Ota jäätyneet banaanit ja puolukat pois pakkasesta ja anna niiden hieman sulaa (ehkäpä vartin ajan). Soseuta puolet puolukoista. Leikkaa banaaninpuolikkaat pitkittäin ja kuori. Soseuta toisessa kulhossa banaanit. Yhdistä banaanijäädyke ja puolukkasose ja lisää vaniljasokeri. Sekoita kokonaiseksi jätetyt puolukat jäädykkeeseen ja siirrä koko seos takaisin pakkaseen. Sekoittele jäädykettä kerran pari jos muistat, mutta pakollista se ei ole. Jäädyke on valmis melko pian riippuen siitä, kuinka kovasti banaanit ehtivät tekovaiheessa sulaa.